En voksende uro

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor ikke begynne med det ultimate Oslo-nachspielet? Sommernettene da vi var yngre pleide vi å hoppe over gjerdet på Frognerbadet. En slik natt – da det aldri ble riktig mørkt og alkoholen døyvet slaget når du stupte fra tier’n – la jeg merke til en vakker norsk-marokkansk jente som badet toppløs og klinte med sin norske kjæreste i vannkanten. Året etter så jeg henne igjen. Denne gangen på forsiden av VG. Nadia (18) kidnappet av foreldrene. Broren var også mistenkt for innblanding i bortføringen. Nadia var blitt for vestlig.

Jeg tilhørte første generasjonen nordmenn som vokste opp i en multikulturell by. Riktignok gikk jeg på skoler der innvandrere var i klart mindretall, men jeg husker godt den gangen en prektig pakistansk jente i klassen presenterte særoppgaven om islam, og jeg var ubetenksom nok til å ta på den spesielle utgaven av Koranen hun hadde med. Vi kommer begge til helvete, ropte hun. Det var et tidlig eksempel på religionskrenkning.

Men det var særlig gjennom fotballen jeg kom i kontakt med det nye Norge. I over ti år reiste jeg byen rundt for å spille kamper, ofte flere ganger i uka. For de fleste Oslofolk bosatt utenfor Groruddalen, fortoner området seg som en endeløs rekke betongklosser, kjøpesentre og containerdepoter presset sammen i et slakt dalføre. Så ikke for unge fotballspillere. Jeg kan fortsatt plassere nesten alle drabantbyene i dalen på kartet. Jeg har spilt kamp der – på Linderud og Veitvet, på Romsås og Vestli, på Ellingsrud og Furuset – og opplevd alt fra nedsabling til engang å bli kjeppjaget fra Stovnerbanen, etter å ha slått hjemmelaget i den anakronistiske skolecupen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer