- En vond avgjørelse

- Jeg tror folk flest forstår at vi måtte ta denne avgjørelsen, sier statsråd Jon Lilletun. I går reiste han avskjedssak mot opprørsprestene Olav Berg Lyngmo og Arne Torsen. Nå varsler KrF-politikere utmeldelse og bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var den siste avgjørelsen jeg ville ta, men de ga meg ikke noe valg. Jeg har en vond dag, sa Jon Lilletun i går kveld.

Gråtkvalt

Stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle (KrF) er opprørt over Lilletuns beslutning.

- Olav Berg Lyngmo og hans kone er personlige venner av meg. Jeg har stor medfølelse med dem i dag, sier en gråtkvalt Sæle til Dagbladet. Hun mener partikollega Jon Lilletuns avgjørelse i saken mot opprørsprestene kommer til å skape sterke reaksjoner i KrF.
- Skuffelsen og misnøyen i KrF over Jon Lilletuns beslutning kommer til å vare svært lenge, sier Sæle.

For andre gang siden nyttår må KrFs statsråder tåle sterk kritikk fra sterke krefter i Bedehus-Norge.

Først ble det opprør da Odd Bondevik tapte bispekampen mot Gunnar Stålsett. Nå må statsråden si opp to prester som bedehus-segmentet mener har «den rette tro». Derfor er den siste saken kanskje vel så bitter som bispesaken.

Avskjed og gulrot

Kirkeminister Jon Lilletun hadde imidlertid ikke noe valg. Etter svært lang saksbehandlingstid konkluderte han med at det måtte reises avskjedssak. Men først sørget han for full ryggdekning i regjeringen.

Lilletun sier at hans partifeller i regjeringen står fullt og helt bak ham i denne avgjørelsen.

- Jeg er forberedt på sterke reaksjoner, for jeg vet at mange støtter de to, men jeg kan ikke la meg presse til å la prestene holde på slik de gjør, sier Lilletun.

Tenkepause

- De har handlet i strid med Den norske kirkes ordninger og ikke forholdt seg til klare avgjørelser. I stedet bygger de kirke innenfor kirka.

Samtidig gjør Lilletun sitt ytterste for å blidgjøre sine kritiske partifeller. Han gir de to opprørsprestene to ukers tenkepause, men dersom de ikke endrer standpunkt blir det reist avskjedssak mot dem.

- Jeg venter ikke at de endrer standpunkt. I så fall må jeg gjøre noe som jeg egentlig ikke ønsker, likevel er dette den løsningen som på lang sikt vil vise seg beste, sier Lilletun.

Lilletun gir sine kritikere enda en gulrot: I et brev til Bispemøtet tar han initiativ til å få utredet spørsmålet om det bør etableres ordninger for alternativt biskoppelig tilsyn.