- En ytterliggående dansk imam startet muslimopprøret

Frps Siv Jensen reagerer knallhardt på at utenriksminister Jonas Gahr Støre ikke vil undesøke om norske muslimer har bidratt til å starte stormløpet mot Norge i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Danmark er det nå klart at Islamisk Trossamfund, ledet av den ytterliggående imamen Ahmed Abu Laban, har vært drivkraften bak en internasjonal kampanje mot Danmark i den arabiske verden.

Nå reagerer Frps Siv Jensen knallhardt på at utenriksminister Jonas Gahr Støre ikke vil undersøke om også norske islamske trossamfunn har vært involvert i kampanjen.

- Norske myndigheter må være veldig sikre i sin sak når vi ser imamens rolle i vårt naboland. Men utenriksministerens holdning er symptomatisk ettersom han og statsministeren delvis la skylda på en redaktør for bråket mens man i Danmark avslører at en ekstrem imam har iscenesatt alt sammen, sier Jensen til Dagbladet.

Trukket inn
Norge ble først trukket inn i konflikten i kjølvannet av opprøret Jyllands-Postens publisering av Muhammed-tegningene skapte. Siden har norske og danske ambassader blitt satt i brann av rasende folkemengder.

- Jonas Gahr Støre har som norsk utenriksminister, i motsetning til sin danske kollega, valgt å beklage at tegningene har skapt uro i Midtøsten. Han kritiserte tidlig den lille kristne avisen Magazinets gjengivelse av Muhammed-tegningene, men har ikke fokusert noe på kampanjen som danske muslimske ledere satte i gang og som beredet grunnen for at Norge ble trukket inn som mål for opprøret.

Ikke drøftet
Den danske imamens kampanje har ikke vært oppe til grundig drøfting i departementet, bekrefter UDs pressetalskvinne Anne Lene Dalen Sandsten.

Selv forteller Støre at norske imamer ikke er blitt undersøkt for å ha en tilsvarende rolle som den danske, slik Jensen etterspør.

- Vil du gjøre det?

- Nei. Jeg bygger min kunnskap blant annet på kontakten med muslimske miljøer og Islamsk Råd. Inntil jeg får høre noe annet, velger jeg å tro at den type virksomhet som er beskrevet i Danmark, ikke har funnet sted i Norge. Jeg vil ikke legge an et mistenksomhetens løp, sier Støre til Dagbladet.

<b>DRIVKRAFTEN:</b> Den danske Imam Abu Laban sier selv, i et intervju med The Washington Post, at han startet opprøret mot Danmark i den muslimske verden. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
DRIVKRAFTEN: Den danske Imam Abu Laban sier selv, i et intervju med The Washington Post, at han startet opprøret mot Danmark i den muslimske verden. Foto: Keld Navntoft/Scanpix Vis mer

- Vil være forsiktig 

Støre synes det er vanskelig å gi en presis kommentar om de danske avsløringene uten å vite mer om det.

- Jeg har sett flere gjengivelser av hvem som har reist hvor og sagt hva. Det jeg kan si er at dette viser hvilke krefter som har vært i spill, også fra disse imamenes side. Som utenriksminister vil jeg være forsiktig å felle noen dom over forhold jeg ikke har oversikt over, sier han.

- Var du godt informert hvordan den danske debatten hadde foregått før dere tok beslutningen om å beklage reaksjonen?

- Jeg mener jeg hadde det nødvendige grunnlaget for å gi de kommentarene vi har gitt.

Årsak og skyld

- Hvorfor skal Norge beklage reaksjoner som kan være iscenesatt av en ytterligående imam?

- Jeg har beklaget at folk har følt sin religiøse tro tråkket på. Det er en forskjell på årsak og skyld i denne sammenhengen. Jeg har gitt uttrykk for at dette ikke er en norsk ytring. Opplysninger om hvordan disse tegningene er sirkulert, er en annen sak i forhold til den uttalelsen.

- Kan det være slik at dere var for raskt ute med å beklage, at dere har gjort en dansk sak til en norsk sak?

- Nei, det endrer ikke på det forholdet at jeg beklager at folk føler sin tro tråkket på. Men det vil jo eventuelt åpne en ny diskusjon om hvordan norske aktører har forholdt seg til den saken.

Ikke fornøyd

Siv Jensen ikke fornøyd med Støres svar. Hun forutsetter at Støre har klare bevis på at norske imamer overhodet ikke har hatt samme rolle som den danske imamen.

- Hvis de ikke er helt sikre på det, blir jeg urolig. For da har man ikke tatt situasjonen på alvor, sier Jensen.

Nå vurderer hun å sende et brev for å få en oppklaring fra utenriksministeren.

- Hvis det som kommer fram om den danske imamens rolle er riktig, er det all mulig grunn til å stille spørsmål ved den norske regjerings håndtering av saken. Hvis ikke regjeringen har tatt dette på alvor og bare er på dialogsporet, er det urovekkende. Støre må redegjøre nøyere for sine vurderinger i lys av det som nå kommer fram, sier hun.

MISFORNØYD: Siv Jensen.
KRITISK: Statsminister jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre kritiserte tidlig den lille kristne avisa Magazinets gjengivelse av Muhammed-tegningene, men har ikke fokusert på kampanjen som danske muslimske ledere satte i gang, sier Siv Jensen. Her fra Stortingets spørretime i januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer