ETTERSØKT: Ahmed Tschatajev (36) omtales som hjernen bak terroren mot Ataturk-flyplassen i Istanbul, der 44 mennesker ble drept. 
ETTERSØKT: Ahmed Tschatajev (36) omtales som hjernen bak terroren mot Ataturk-flyplassen i Istanbul, der 44 mennesker ble drept. Vis mer

«Enarmede Ahmed» utpekes som hjernen bak Instanbul-terroren

Den enarmede tsjetsjeneren Ahmed Tschatajev (36) utpekes som hjernen bak terroren mot Ataturk-flyplassen i Istanbul. Da han ble stoppet med flere våpen i bilen i Sverige i 2008, hevdet han at han var på vei til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

44 mennesker døde og over 230 ble skadd i terrorangrepet mot Ataturk-flyplassen i Istanbul tirsdag.

Tre av angriperne, utstyrt med AK-47-rifler og bombevester, ble drept på stedet. En ble pågrepet, og politiet har ettersøkt ytterligere fire mistenkte etter terrorhandlingen.

Nå peker tyrkiske medier, blant annet avisa Yenisafak, på Ahmed Tschatajev (36) som hjernen bak angrepet.

Tschatajev er veteran fra borgerkrigen i Tsjetsjenia, og jobbet under Dokka Umarov, selvproklamert leder av Det nordkaukasiske emirat. Men etter at Umarov døde i 2013, skal Tschatajev ha sluttet seg til IS.

Han har siden 2015 stått på amerkanske myndigheters liste over personer som skal få sine økonomiske midler frosset fordi de knyttes til terror eller terrorfinansiering.

På lista står en rekke av Tschatajevs aliaser og kallenavn oppført, blant annet «Enarmede Ahmed».

Sa han var på vei til Norge

Tschatajev er kjent også for svensk politi: I 2008 ble han pågrepet sammen med to andre tsjetsjenere da de ankom Trelleborg i en Audi A3, skriver Expressen.

Tollerne fattet mistanke, og tok bilen inn til kontroll.

Etter å ha gjennomlyst bilen med røntgen, fant tollerne ut at mennene hadde gjemt et automatvåpen, to pistoler og ammunisjon i reservedekket.

I avhør påstod Tschatajev at mennene var på vei til Norge for å kreve inn en gjeld på 4-5000 euro.

Han fortalte også at han håpet å kunne låne penger av bekjente i Norge, og at han skulle fiske.

Tschatajev forklarte seg ikke om våpnene, og sa i retten at han ikke kunne forklare hvordan de hadde havnet i bilen.

Etterforskningen av saken var hemmeligstemplet. I juni 2008 ble Tschatajev dømt til fengsel i ett år og fire måneder for grov smugling. De to passasjerene i bilen ble løslatt.

Terror: En mann identifisert mot terroren i Istanbul, Tyrkia har hatt tilknytning til Norge og Sverige. Video: Expressen. Vis mer

Peker på IS

Både Russland og USA har satt Tschatajev i sammenheng med terrorplanlegging. Tyrkiske myndigheter har identifisert terroristene som angrep flyplassen, men det har ikke kommet noen uttalelse om hvorvidt disse kan knyttes direkte til Tschatajev.

De tre terroristene som ble drept på flyplassen, var fra Dagestan, Kirgisistan og Usbekistan. En av dem, Osman Vadinov, var russisk statsborger.

At søkelyset kommer på Tschatajev nå, kan skyldes at han skal ha rekruttert muslimer i Nord-Kaukasus til IS.

Tyrkiske myndigheter har pekt på IS som ansvarlige, men terrorgruppa har fortsatt ikke tatt på seg ansvaret for udåden.