Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enarmede banditter gjorde ham rik

Han er lidenskapelig spillegal - og tjener millioner på andres spillegalskap. - Jeg følger norsk lov og har ikke dårlig samvittighet, sier Jan Even Tretnes i Karasjok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere reingjeteren troner på lønnstoppen i hele Nord-Norge med en skattbar inntekt på 20,5 millioner kroner. Kona Monika er bokført med ni millioner. De lever av spilleautomater. I dag har de plassert ut såkalte «enarmede banditter» fra Oslo til Nordkapp, og pengene flommer inn.

Sjøl er Jan Even en nøktern kar som sier det er greit å være rik, men bedre å ha gode venner. Utad er det lite som tyder på at han er Nord-Norges mest suksessrike forretningsmann.
Han blir smånervøs hvis ikke det er kaffe i pappkruset og rullingsen ligger innen rekkevidde. Genseren har noen hull her og der, han synes noe uflidd og herjet.

Rett nok kom han nettopp hjem fra en spontantur til Belgia der han kjøpte en Mercedes 300 SL-24. Men i går var han mest opptatt av hvordan det gikk med bestekompisen som lå hardt skadd på sykehuset i Tromsø.

Han krasjet med det franske ambassadørparet i bilen.

Stolt

Jan Even er stolt av sitt livsverk. Noen vil påstå at han har lyktes i en luguber bransje, at det er kynisk å gjøre millioner på andres spillegalskap.

- Hadde ikke jeg plassert ut maskinene, ville andre ha gjort det. Og da hadde ikke skattepengene havnet i Karasjok, men sørpå, sier han.

- Men det ligger noen ulykkelige skjebner bak din feite bankkonto?
- Noen lider og påfører seg sjøl og andre store problemer fordi de spiller for mye. Folk kan stå bak automatene i timevis. Jeg taper sjøl rundt 100000 kroner i året på spill. Voksne folk må ta ansvar for sine handlinger, eller få hjelp.

Også i hjembygda Karasjok blinker automatene i hver en kiosk. Kommunene er glad for skattekronene, men har også uttrykt bekymring for at spillegalskapen skal ta helt overhånd.

Pantsatte mors hus

Automatkongen på Finnmarksvidda startet som vaskehjelp og slåttedreng. Han traff Monika, som hadde egen reinflokk.

De fikk statlig lønn i fem år for å avvikle reindriften, og siden har det vært automater på heltid.

- Vi pantsatte mors hus, og måtte lykkes for å berge henne. Jeg var heldig, satset på riktig hest til riktig tidspunkt, uten å kunne noe om markedet egentlig, medgir Jan Even Tretnes.

- Hva bruker dere pengene til?
- Vi lever ikke råflott. I sommer var vi i syden for første gang, da gikk det vel 100000. Jeg hjelper masse venner som har støttet meg før. For jeg har sjøl smakt begge sider av brødskiva, både den magre og den med smør på, sier Jan Even Trentes, «viddas baron».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!