Enda dyrere på buss, tog og bane

I løpet av året må du regne med prisøkning på buss, tog og bane i Oslo og Akershus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som reiser kollektivt i Akerhus og Oslo må betale for at reisende tar flytoget i stedet for buss til Gardermoen.

Fylkeskommunen innrømmer at det var en tabbe å satse på at folk ville ta buss istedenfor jernbane til den nye flyplassen på Gardermoen. I fjor gikk Stor-Oslo Lokaltrafikk med et unerskudd på 66 millioner kroner.

Råtten økonomi

Økonomien i Stor-Oslo Lokaltrafikk er nå så dårlig at takstene trolig må heves igjen til høsten.

- Vi trappet opp kollektivtilbudet til Gardermoen da flyplassen ble åpnet, gjennom avtaler med busselskap. Men folk reiste ikke med buss, men jernbane. Det har tatt tid å avvikle avtalene med busselskapene, sier fylkesordfører Ragnar Kristoffersen (Ap) til Asker og Bærums Budstikke.

Kristoffersen ser ikke bort fra at takstene kan øke med opptil 5 prosent. Det betyr at kollektivtakstene i Oslo og Akershus kan stige med 10 prosent på mindre enn ett år, hvis man tar med takstøkningen på 5 prosent som ble innført ved nyttår.

Takstøkningen vil trolig tas opp til behandling i fylkestinget i april.

Det koster i dag 20 kroner for en enkeltbillett med T-banen i Oslo sentrum. Med en prisøkning på 5 prosent vil billetten komme opp i 21 kroner. Til sammenligning koster en enkeltbillett 17 kroner i Stavanger, 20 i Trondheim, 18 i Bergen. Ingen av disse har planer om å øke prisene i løpet av året.

Tror det er greit

- Jeg tror folk synes det er greit å betale litt mer om de får et godt, forutsigbart kollektivtilbud, med hyppige avganger, sier Kristoffersen til Budstikka.

- Det er tilbudet som betyr aller mest, bekrefter Gunnar Sander, leder for Naturvernforbundet til Dagbladet :på nettet. Priser betyr mest i konkurranse med folk som har dårlig råd, som ofte går og sykler. Hvis hensikten er å konkurrere med bil, er det tilbudet som er avgjørende.

www.sporveien.oslo.no - Oslo Sporveiers hjemmeside

www.snarveien.com - nettsiden for potensielle snikere

TAKSTØKNING: Det blir stadig mer lønnsomt å snike på trikken.