Enda en dansk soldat kreftsyk

København: Enda en dansk soldat som har tjenestegjort på Balkan, har fått konstatert leukemi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldaten var stasjonert i Kroatia våren 1995. Han er den andre danske soldat som har fått diagnosen blodkreft etter å ha tjenestegjort på Balkan, opplyste Forsvarets Sundhedstjeneste lørdag.

Det er foreløpig uklart om det finnes noen sammenheng mellom bruken av våpen med utarmet uran i kjernen, og forekomsten av blodkreft blant soldater. Soldaten som nå har fått leukemidiagnose har ikke vært utstasjonert i de områdene som hittil har vært omtalt, og langt unna uranholdige granater. Det fant ikke sted luftangrep i Kroatia.

Danmarks forsvarsminister Jan Trøjborg oppfordrer nå alle danske soldater som er bekymret for helsa, om å henvende seg til forsvarets helsetjeneste.

- Det er viktig for oss å få inn så mye informasjon som mulig, men akkurat nå setter jeg lit til den legefaglige ekspertise på området. Så langt er det deres vurdering at det ikke er noen sammenheng mellom leukemi og uran, sa Trøjborg lørdag.

Generallegene i NATO skal møtes 15. januar for å drøfte forekomsten av blodkreft hos soldater som har tjenestegjort i områder der granater med utarmet urankjerne er blitt brukt.

(NTB-Ritzau)

URANARMERT:120mm antitank-prosjektilet APFSDS består av en lang "pil" som får en hastighet på 1800 m/sek og trenger gjennom panser.