Enda en dødsdømt i USA renvasket

En domstol i den amerikanske delstaten Louisiana ga tirsdag ordre om at den dødsdømte 24-åringen Ryan Matthews skal løslates. Matthews er nå renvasket for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske menneskerettsaktivister mener renvaskingen av Matthews vil føre til ny debatt om bruken av dødsstraff i USA. Avtroppende guvernør George Ryan tømte i fjor dødscellene i delstaten Illinois, fordi han fryktet at mange av fangene var uskyldig dømt.

Bevismateriale som bygger på arvestoffet DNA viser at verken Ryan Matthews eller hans kamerat Travis Hayes kan ha stått bak drapet under et ran i Bridge City i Louisiana i 1997. Myndighetene har lenge hatt mistanke om at de to var uskyldige.

Mistankene førte til at Matthews, som har IQ på bare 70, i juli ble tatt ut av dødscellen der han ventet på å bli henrettet og overført til husarrest. Gransking av finlandshettene som ranerne brukte viste ingen spor av DNA fra ham eller Hayes.

DNAet som ble funnet i den ene finlandshetten stammer i stedet fra Rondell Love, som allerede sitter i fengsel for et drap begått åtte måneder etter ranet i Bridge City. I fengselet skal Love ha skrytt av at han også begitt Bridge City-ranet.

NTB-Reuters-AFP