STENGER DØRENE: Stjernekokk Andre Chiang, sjef for Michelin-restauranten Restaurant Andre i Singapore, sier fra seg Michelin-stjernene og stenger dørene. Foto: Scanpix
STENGER DØRENE: Stjernekokk Andre Chiang, sjef for Michelin-restauranten Restaurant Andre i Singapore, sier fra seg Michelin-stjernene og stenger dørene. Foto: ScanpixVis mer

Enda en Michelin-stjernekokk gir fra seg stjernene

Ikke noe rart i det, mener stjernekokker i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Andre Chiang, sjefskokk for Restaurant Andre, den høyest rangerte restauranten i Singapore og på andreplass på lista over Asias 50 beste restauranter i 2017, har annonsert at han leverer tilbake sine to Michelin-stjerner.

Han er den andre stjernekokken som på kort tid har gitt fra seg en av de største æresbevisningene en kokk kan få.

I slutten av september ble det kjent at den franske stjernekokken Sebastien Bras fra Le Suquet i Sør-Frankrike var blitt så sliten av presset at han ba om at restauranten ikke skal vurderes for neste års guide.

- Jaget etter urealistisk øyeblikk

I et brev til media ber også Chiang om ikke å bli inkludert i Michelin-guiden for 2018.

- Jeg er en perfeksjonist og har de siste 30 åra av min karriere jaget etter det urealistiske øyeblikket av perfeksjon, som er tre Michelin-stjerner, skriver han.

Chiang har også annonsert at han også vil stenge dørene til restauranten 14. februar neste år, ifølge CNN.

Stjernekokken, som er av Taiwansk opprinnelse, ønsker nå å fokusere på å lage taiwansk og kinesisk mat ved sin RAW Tapei - restaurant og overføre sin kulinariske kunnskap til yngre generasjoner av kokker.

Ifølge CNN har nyheten vært et sjokk i den gastronomiske verden.

- Trist dag

- Jeg har spist noen av mine beste måltider på hans restaurant de siste årene. Det er en trist dag i den gastronomiske verden, uttalte Massimo Bottura, som eier Osteria Francescana, som ble rangert som nummer to på lista over verdens beste restauranter i 2017.

Mikael Svensson driver Restaurant Kontrast i Norge. Restauranten har én Michelin-stjerne i boka. Ifølge Svensson er Chiang er et kjent navn i bransjens toppsjikte.

Han synes ikke det er unormalt at Chiang gir fra seg Michelin-stjernene, men mener man bare kan spekulere i årsaken.

- Det er ikke uvanlig at restauranter endrer konsept. Det som er spesielt med Michelin-guiden er at man er bundet til en viss standard som man må opprettholde hver dag, sier han.

Slipper negativ presse

Ønsker man som restauranteier å endre konsept, er det ifølge Mikael Svensson bedre å gjøre det på den måten Chiang nå gjør det.

- Hvis man ønsker å skifte konsept er det vanskelig å opprettholde standarden. Man risikerer å miste stjernen. Derfor er det bedre å være i forkant og slippe eventuelt negativ presse hvis man skulle miste den, sier han.

- Jeg tror det er en tilfeldighet, sier den svenske kokken Björn Svensson om at Chiang er den andre stjernekokken som i løpet av kort tid har gitt fra seg stjerner fra Michelin-guiden.

De siste ti årene har Svensson selv åpnet og stengt to Michelin-restauranter i Norge. Den første stjernen gikk til gourmetrestauranten Oscarsgate 2 i 2008, den andre til litt mer løsslupne Fauna i 2016.

Han synes det er vanskelig å si hva som er grunnen til at Chiang sier fra seg stjernene.

Udramatisk

- Det trenger ikke være så dramatisk. Folk har forbundet ham med en Michelin-stjerne. Det kan være at han vil gjøre noe annet og unngå at folk har de samme forventningene til ham som tidligere, men hva vet jeg. Jeg kjenner ikke til saken, sier Björn Svensson.

Nå driver Björn Svensson restauranten Galt i Frognerveien i Oslo etter å ha ønsket seg en mindre restaurant med færre ansatte. Han avviser at årsaken var arbeidspress grunnet Michelin-stjernen.

- Alle takler det på ulikt vis. Noen synes det blir mye press, mens andre har et mer avslappet forhold til det. I bunn og grunn har man fått en anerkjennelse for sin jobb, sier han.

Han synes også at guiden har gått fra å være veldig tradisjonell, med hvite duker til å få en mer avslappet og moderne stil.

- Personlig synes jeg det var motiverende å være med i guiden, sier han.

Han tror flere Michelin-stjerner kan bidra til å øke presset og gjestens forventninger til en restaurant, men oftest på en positiv måte.

- Om man har tre stjerner har man en verdenskjent restaurant. Da har folk selvfølgelig skyhøye forventninger om hvordan det skal være, sier han.