Enda en populær restaurant får stryk av Arbeidstilsynet

En ny eliterestaurant i Oslo får smekk av Arbeidstilsynet for ulovlige lange dager på kjøkkenet.

LANGE DAGER: Arbeidstilsynet har avdekket at de ansatte ved Jacob Aall Brasserie & Bar jobber langt over grensene for overtidsarbeid, som ikke kan overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. Enkelte av kjøkkenpersonellet hadde i juni jobbet over 240 timer, og flere jobbet også 14-timersdager. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
LANGE DAGER: Arbeidstilsynet har avdekket at de ansatte ved Jacob Aall Brasserie & Bar jobber langt over grensene for overtidsarbeid, som ikke kan overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. Enkelte av kjøkkenpersonellet hadde i juni jobbet over 240 timer, og flere jobbet også 14-timersdager. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jacob Aall Brasserie & Bar har blitt et svært populært lunsjsted blant forretningseliten på Aker Brygge. Restaurantens ligger ytterst på brygga i nyoppussede lokaler.

Arbeidstilsynets inspektører lot seg ikke imponere da de avla et besøk til Jacob Aall Brasserie & Bar i juli. Under et uanmeldt tilsyn i juli avdekket de «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven».

Nektes overtidsbetaling De reagerer spesielt på at det ikke betales overtidstillegg til de ansatte. Arbeidstilsynet slår fast at det skal regnes overtid når det arbeides utover lovens grenser for den alminnelige arbeidstiden på ni timer i løpet av 24 timer og 38 timer i løpet av sju dager.

I tilsynsrapporten står det at de dessuten går langt over grensene for overtidsarbeid, som ikke kan overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. Enkelte av kjøkkenpersonellet hadde i juni jobbet over 240 timer, og flere jobbet også 14-timersdager.

- Det har vært litt ekstra arbeidspress fordi det har vært høysesong og mangel på ansatte. Det er et stort problem i hele bransjen med at det ikke er nok kokker, sier administrerende direktør Daljinder Pal Kahlon i eierselskapet Dilla Holding til Dagbladet.

- Enten må vi stenge restauranten, eller så må vi prøve å komme oss gjennom høysesongen, sier han videre.

Mener restaurantledelsen lyver I tilsynsrapporten blir argumentet med at det er sesongbetont blankt avvist.

«Det stemmer ikke med den tilsendte dokumentasjon, der det viser seg at flere av kokkene arbeider langt over de tillatte hver eneste måned fra februar og det for de samme kokkene er planlagt slik fremover.»

POPULÆRT STED: Jacob Aall Brasserie & Bar har blitt et svært populært lunsjsted blant forretningseliten på Aker Brygge. Restaurantens ligger ytterst på brygga i nyoppussede lokaler. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
POPULÆRT STED: Jacob Aall Brasserie & Bar har blitt et svært populært lunsjsted blant forretningseliten på Aker Brygge. Restaurantens ligger ytterst på brygga i nyoppussede lokaler. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Og det er ikke det eneste Arbeidstilsynet mener ledelsen ved Jacob Aalls Brasserie & Bar lyver om. Inspektørene fra Arbeidstilsynet at «det mest graverende (...) er at virksomheten har sendt dokumentasjon som viser noe helt annet enn det som er realiteten».

Dette skriver de med bakgrunn i en definisjon av hva «5» betyr på arbeidsplanen.  Mens tilsynet var innom tok de en kopi av en arbeidsplan der det sto at «5» betydde «9.00-23.00». Men i ettersendt dokumentasjon hevder de at det betyr at arbeidsstart er 12.00. Stemplingene avslører likevel, ifølge tilsynet, at arbeidsstart er 9.00.

Lover oppvask Administrerende direktør Kahlon har ikke anledning til å kommentere om de lyver, men understreker at de nå vil følge opp og etterfølge Arbeidstilsynets pålegg.

Kahlon mener det har vært enighet med de ansatte om lovbruddene.

- Vi har hatt en avtale om at de som jobber skal få fri for timene de har jobbet, og det har vært i enighet med de ansatte, sier han.

Etter besøket fra Arbeidstilsynet sier han imidlertid at de vil følge påleggene.

- Vi har fått pålegg fra Arbeidstilsynet og vil følge opp dette. Vi har lagt oss flate og vil rydde opp, sier Kahlon til Dagbladet.

Ikke første gang Det er imidlertid ikke første gang en av de eksklusive restaurantene på en av hovedstadens dyreste adresser får smekk av Arbeidstilsynet.

SLAKTES: Den eksklusive kjendisrestauranten Bølgen og Moi har tidligere fått smekk av Arbeidstilsynet.
SLAKTES: Den eksklusive kjendisrestauranten Bølgen og Moi har tidligere fått smekk av Arbeidstilsynet. Vis mer

Tisdag kunne Dagbladet fortelle hvordan kjendisrestauranten Bølgen og Moi hadde ansatte med ulovlig lange arbeidsdager på kjøkkenet.

MICHELIN-RESTAURANT: Restaurant Maaemo har også fått kritikk av Arbeidstilsynet.
MICHELIN-RESTAURANT: Restaurant Maaemo har også fått kritikk av Arbeidstilsynet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer