Enda en russisk menneskeretts-aktivist funnet død

Kolleger er overbevist om at Andrej Kulagin ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en russisk menneskerettsaktivist er funnet død, etter å ha vært savnet i to måneder. Kolleger er overbevist om at han ble drept.

Andrej Kulagin ledet lokalavdeling til menneskeretts-

organisasjonen Spravedlivost (Rettferdighet) i Karelen og ble meldt savnet 14. mai.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax ble han funnet død i et grustak utenfor byen Petrozavodsk, men det er uklart hvordan han døde.

Venner og kollegaer er overbevist om at han led samme skjebne som flere andre russiske menneskerettsaktivister den siste tiden og ble drept for sitt arbeid.

Parallell

Spravedlivosts leder Andrej Stolbunov trekker en parallell til drapene på journalisten Anna Politkovskaja i 2006, og menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova, som ble bortført og drept i Tsjetsjenia i forrige uke.

Ifølge Stolbunov ble Kulagin sist sett idet han forlot hjemmet etter å ha mottatt en telefonoppringning sent om kvelden. En drosjesjåfør kjørte ham til en lokal kafé, men det er ikke kjent hvem han møtte der, eller hva som deretter skjedde.

Kulagin arbeidet blant annet med å forbedre forholdene i fengslene i Karelen, men møtte kraftig motstand hos de lokale styresmaktene.

Reformer

Mandag ransaket russisk politi lokalene til en annen menneskerettsgruppe i Tatarstan-regionen, samtidig som Kreml kunngjorde reformer for å redusere byråkratiske hindre for menneskerettsorganisasjoner.

President Dmitrij Medvedevs reformer markerer et skille fra forgjengeren Vladimir Putin, som framstilte russiske menneskerettsorganisasjoner som kanaler for utenlandsk undergraving av Kreml.

Kritiske røster hevder at kun et begrenset antall organisasjoner vil få nyte godt av de nye reformene, mens organisasjoner som får økonomisk støtte fra utlandet fortsatt blir sett på med mistenksomhet av myndighetene.

(NTB)