Enda en serbisk krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Serbia har startet en ny brann på Balkan. Når larmen fra serbisk artilleri og skrikene fra krigens ofre stilner, viser slagmarken hva som foregår. Det er herrefolkets krig mot et annet folk vi er vitne til. Etnisk rensing kaller kosovo-albanernes politiske leder, Ibrahim Rugova, det. Og det er vanskelig å ikke si seg enig.
  • For det meste tyder på at vi har sett det som nå foregår i Kosovo før. Det var i Kosovo Serbias sterke mann Slobodan Milosevic først pustet liv i det nasjonalistiske spøkelset som skulle sette hele Jugoslavia i brann. Det var for omtrent ti år siden, den gang Sarajevo først og fremst var kjent for å være vertskap for et vinter-OL. Siden har det som kjent rent mye blod i Bosnias og Kroatias elver.
  • Det er noe nesten naturstridig med det som nå skjer i Kosovo. Ingen nasjon i Europa har fått så mye juling og sin nasjonalfølelse så krenket som Serbia de siste tiårene. Den politiske masterplanen til Slobodan Milosevic var å samle alle serbere i en stat. Men da planen ikke lyktes, var det realpolitikeren Milosevics oppgave å redde stumpene av den serbiske nasjonen. Dayton-avtalen kom i stand først da det var klart for alle at serberne ville tape på slagmarken både i Kroatia og i Bosnia. Likevel setter Serbia nå i gang et felttog som svært sannsynlig vil ende i en ny krig. Det nesten naturstridige i det som nå skjer er at Serbia - og Slobodan Milosevic - ikke har lært.
  • Det er et ydmyket folk som nå er i ferd med å påføre seg enda en ydmykelse. For det er liten tvil om hvordan dette siste krigseventyret ender. Mandag møtes vestlige ledere i London for å diskutere å gjeninnføre sanksjonene mot Serbia. På slagmarken vil albanere i Albania, Makedonia og Montenegro melde seg som frivillige. Serbia vil trolig tape igjen, både økonomisk og på slagmarken. Og da er kanskje tida for Slobodan Milosevic omsider ute?