Matteo Renzi trekker seg som statsminister

Enda en smell for EU: Frykter Italia kan være i ferd med å forlate eurosonen etter valgskrellet

Italienernes nei til Renzis reformpakke tolkes som enda et folkelig opprør over elitene. Euroen er ned og markedene i Asia reagerer negativt på Renzis avgang. 

TAPTE TIL SLUTT: Matteo Renzi var lenge en suksesshistorie i italiensk politikk, men karrieren fikk en brå slutt søndag. Foto: AFP PHOTO / Andreas SOLARO
TAPTE TIL SLUTT: Matteo Renzi var lenge en suksesshistorie i italiensk politikk, men karrieren fikk en brå slutt søndag. Foto: AFP PHOTO / Andreas SOLAROVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brexit, Trump-seier og nå nei til Matteo Renzis reformer. Blant annet den britiske avisa The Guardian er raske med å sette gårsdagens folkeavstemningeni Italia opp på lista over nesestyvere mot de politiske elitene.

Renzi kunngjorde kort tid etter resultatet ble klart at han også trekker seg fra jobben som Italias statsminister. Nederlaget ble også større enn mange forventet. 60 prosent av stemmene gikk mot reformpakken til Renzi, som blant annet ønsket å kutte antallet italienske senatsmedlemmer fra 315 til 100 og frata lokale styringsmyndigheter betydelig makt.

- En seier for folket

Matteo Salvini i det høyrepopulistiske Lega Nord-partiet var kjapt ute med å juble over resultatet.

- Dette er en seier for folket over de som sitter med makta i tre fjerdedeler av verden, sa Salvini ifølge BBC og siktet til politiske eliter i Italia og andre steder.

Ifølge The Independent frykter mange i det politiske sentrum i Italia nå at nei-velgerne fra søndagens folkeavstemningen skal utvikle seg til en tydelig EU-kritisk bevegelse som vil arbeide for å ta Italia ut av eurosamarbeidet. Markedene i Asia har allerede falt mandag morgen som følge av nyheten fra Italia.

Partiet Femstjernersbevegelsen, ledet av komiker Beppe Grillo, har vært blant de tydeligste motstanderne mot «Renzirendum». Partiet står igjen som seierherrene når støvet etter Renzi avgang etterhvert legger seg. Når det trolig skrives ut nye valg er det tenkelig at partiet kan sprette ytterligere opp fra sin nåværende oppslutning rundt 28 prosentpoeng.

Euronedgang

Partiet har en mulighet til å forbigå Renzi eget parti og bli Italias største, skriver The Independent. Femstjernersbevegelsen har lovet å gjennomføre en folkeavstemming som gir folket mulighet til å melde Italia ut av eurosamarbeidet dersom det kommer til makta.

Nåværende finansminister Pier Carlo Padoan er blant de heteste kandidatene til å etterfølge den populære sentrum-venstre statsministeren Renzi. Valgdeltakelsen var høy i Italia på søndag. 68 prosent av de stemmeberettigede avga sin stemme under folkeavstemningen.

Euroen er på sitt laveste nivå på 20 måneder i timene etter Renzi kunngjorde sin avgang, skriver avisa The Telegraph.

- Vi prøvde

- Vi prøvde å tilby det italienske folket forandring, men vi har ikke lykkes, sa statsministeren og varslet at han vil levere inn sin avskjedssøknad til Italias president og at hans regjeringsperiode nå er over.

Utenriksminister Børge Brende (H) har i en pressemelding natt til mandag takket Renzi for samarbeidet.

- Jeg ønsker å takke statsminister Renzi og utenriksminister Paolo Gentiloni for et veldig godt samarbeid. Vi vil selvsagt også samarbeide med en ny italiensk regjering når denne kommer på plass, sier Brende.