Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Enda en spiker i kino-kista

- Dersom filmleieavtalen faller bort, blir det enda en spiker i likkista til det norske kinosystemet, ja, kanskje det blir selve lokket. Det er veldig bekymringsfullt, sier Marianne Hoff, leder av Norsk Kinoforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Kinoforbund organiserer 40 av landets små privatkinoer, hver med et årlig besøkstall mellom 3000 og 10 000 mennesker.

Marianne Hoff er kinosjef i Balestrand, der kinoen nå er truet med nedleggelse etter at kommunestyret vurderer å kutte kinostøtten på 30 000 kroner. 3306 besøkende var i fjor innom kinoen i Balestrand.

Hoff innser at de små kinoene ikke kan overleve dersom hver kino for seg må forhandle med filmdistributørene.

Håp

- Men jeg har ennå et håp om at Konkurransetilsynet innser at de ikke har fått hele historien om Kino-Norge, og at de kanskje likevel kan ta vare på mulighetene til de små kinoene, sier Marianne Hoff.

- Vi kan tenke oss en modell der flere kinoer kan forhandle sammen, sier Marianne Hoff, som ikke er imponert over de tjenestene småkinoene får fra distributørene i dag.

- Det meste av de varene vi får er gått ut på dato. Noen forverring kan vi ikke leve med.

Gamle filmer

- De fleste filmene vi får er tre måneder gamle, det er like før de kommer på video. Siden tidlig i høst har vi mast på «Jerusalem». Den får vi i januar. Siden tidlig i høst har vi også mast på «Antonias verden». Den kommer tidligst i februar. Da er det jo ikke lenger noen som husker disse filmene.

- I andre bransjer får du redusert prisen når varene er for gamle, sier Hoff. Dersom Konkurransetilsynet får gjennomslag for det som det foreløpig ligger an til står vi foran det største anslaget noen gang mot det norske kinosystemet, mener Marianne Hoff.

Den sterkestes rett

Hun mener at Tønsberg kino, som startet løpet mot filmleieavtalen og siden har fått med seg Konkurransetilsynet på dette, selv har demonstrert at de sterkeste har tilstrekkelig beskyttelse i det norske kinosystemet.

- I denne bransjen gjelder regelen «størst får først», og det har ført til at Tønsberg kino nå har utkonkurrert alle rundt seg, siden de ligger i en større by med et stort publikumspotensiale.