Enda en stillehavsøy isolert

Franske myndigheter melder om at en fjerde stillehavsøy har vært uten kontakt med omverdenen siden syklonen Zoe herjet i Stillehavet for over en uke siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du spørsmål om situasjonen i Stillehavet? Spør Terje Dahl nå

Ingen har vært i kontakt med de rundt 1000 innbyggerne på øya Mota Lava siden syklonen raste. Et fransk marinehelikopter er sendt ut for å undersøke forholdene på øya, opplyser en talsmann for Frankrikes ambassade på New Zealand.

Franske myndigheter er alvorlig bekymret for befolkningens skjebne fordi det ikke har vært noen kontakt med dem etter syklonen. Øya ligger bare 200 kilometer sørvest for øya Tikopia, som ble herjet av syklonene, og som man ikke har hørt fra siden da. Fly som har fløyet over den øya, har meldt både om store ødeleggelser og tegn til normalt liv.

Motstridende meldinger

Samtidig som franskmennene er bekymret melder en avis på New Zealand at øya Mota Lava var den frilansfotograf Geoff Mackley mellomlandet på for å fylle drivstoff da han fløy inn i katastrofeområdet.

Han har ikke varslet om noen uregelmessigheter på Mota Lava, men katastrofen i Stillehavet har vært preget av mange forskjellige ubekreftede og motstridende meldinger siden den ble kjent.

Feid bort

Myndighetene på Salomon-øyene bekreftet fredag lokal tid at flere landsbyer er feid bort av syklonen som rammet øya Tikopia.

Ifølge kringkastingen i Salomon-øyenes hovedstad Honiara fredag sier en talsmann for myndighetene, Martin Karani, at landsbyene Ravenga og Namo er blitt begravet i sanden. Mellom 400 og 500 mennesker bodde i Ravenga og 200 i Namo.

Det er ikke kommet meldinger fra innbyggerne på øya siden lørdag, da Tikopia og naboøya Anuta ble rammet av den kraftige syklonen Zoe.

Båter underveis

En politibåt seilte omsider fra Honiara i går kveld med kurs for Tikopia, mens to andre båter skulle seile i dag. Mannskapet på politibåten hadde nektet å seile før de fikk garanti for at de ville få lønn. Båten ventes ikke å være framme før søndag, over en uke etter katastrofen.

Provinsguvernøren Gabriel Teao sa han trodde 11 meter høye bølger hadde feid over de lavest liggende områdene av øya. Folk som har bodd på øya sier de håper mange har overlevd siden innbyggerne har erfaring med kraftige sykloner, og blant annet bygger lave hus og lagrer matvarer under bakken.

Nettmøte om katastrofens omfang

Har du spørsmål om katastrofens omfang eller forholdene for innbyggerne på de mange stillehavsøyene, så send spørsmål til Sydhav-ekspert Terje Dahl. Han stiller i nettmøte på Dagbladet.no i dag klokken 12.

OMFATTENDE SKADER:</B> Det er helt klart at flere har overlevd syklonens herjinger, men ingen vet hvor mange som er skadd eller død.
KLESVASK:</B> Noen øyboere forsøker å få de daglige rutinene på plass. Flere steder kunne flymannskapene se at klesvask var hengt opp.