Enda et Breivik-våpen beslaglagt

Terroristen eide ei hagle i tillegg til pistolen og rifla han brukte på Utøya.

BRUKTE TO VÅPEN: Under massakren på Utøya hadde Anders Behring Breivik med seg to håndvåpen. Også det tredje våpenet 32-åringen er registrert med, er beslaglagt. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX
BRUKTE TO VÅPEN: Under massakren på Utøya hadde Anders Behring Breivik med seg to håndvåpen. Også det tredje våpenet 32-åringen er registrert med, er beslaglagt. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet har beslaglagt enda et av terrorsiktede Anders Behring Breiviks våpen, skriver Bergens Tidende.

- Jeg kan bekrefte at vi har kontroll på det tredje våpenet Breivik er registrert med, sier informasjonsmedarbeider Roar Hanssen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Bodde hos mor 32-åringen hadde med seg to våpen under massakren på Utøya 22. juli - en 9-millimeters Glock-pistol og ei halvautomatisk Ruger Mini-14-rifle. I tillegg er han registrert med våpentillatelse for ei hagle.

Politiet kan i dag ikke fortelle hvor hagla ble beslaglagt. Breivik har de siste åra bodd hos sin mor i Oslo, men meldte kort tid før terroraksjonen flytting til gården han leier på Åsta i Hedmark.

Hanssen opplyser at politiet hele tida har vært kjent med det tredje våpenet, og at det ble beslaglagt ikke lenge etter Breiviks angrep mot Oslo og Utøya.

Pekte ut sprengningssted Oslo-politiet opplyser også at Breivik har pekt ut åstedet nær gården der han skal ha prøvesprengt ei bombe før angrepet. Etterforskningen bekrefter at en sprengning har vært gjennomført på stedet, som ligger noen kilometer unna bruket.

- Det stemmer at vi har gjort funn i den forbindelse, opplyser politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

I Breiviks såkalte manifest beskriver han i detalj at han 13. juli gjennomførte en vellykket prøvesprengning nær gården, som ble leid nettopp for å lage terrorbomba som rammet Regjeringskvartalet. Sprenglegemet skal ha vært på 950 kilo.

- Våre eksperter har foreløpig konkludert med at dette kan stemme, sier Hatlo.

Ubekreftet dato Hvorvidt Breiviks datoangivelse stemmer overens med virkeligheten, er så langt ikke brakt på det rene.

- Datoen for prøvesprengningen vet vi ikke, sier politiadvokaten.

Politiet opplyser også til Dagbladet at de foreløpig er ferdige med arbeidet på gården, men at den ikke vil bli frigitt.

I dokumentet skriver den terrorsiktede Oslo-mannen også at han kort tid før angrepet foretok en prøvesprengning i Nord-Norge. Politiet kan i dag ikke kommentere disse påstandene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer