Enda et legionella-tilfelle i Stavanger

STAVANGER (Dagbladet.no): Legionella-epidemien i Stavanger har fått nok et offer: En 62 år gammel kvinne er foreløpig den tredje som har fått legionærsyke i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble bekreftet i en pressemelding fra Helse Vest i dag. Kvinnen som sist ble smittet, er innlagt ved Sentralsjukehuset i Rogaland. Tilstanden hennes beskrives som stabil.

Legionærsyke fortoner seg som en kraftig influensa eller lungebetennelse. Noen pasienter havner i koma, og i fjor mistet sju personer livet da en legionella-epidemi raste i Stavanger.

Den gang var det et kjøletårn på Hotel Atlantic som spredte de smittefarlige dråpene. I år mener de lokale helsemyndighetene at de har oversikt over kjøletårnene i distriktet. Dermed jakter de i blinde på smittekilden, som sannsynligvis har smittet alle tre.

Helseminister Dagfinn Høybråten grep i går inn i saken. Onsdag skal han ha møte med Stavanger kommune og Nasjonalt folkehelseinstitutt for å se på mulige tiltak mot legionella. Ordføreren i Stavanger er kritisk til at det ikke er opprettet et sentalt register for kjøletårn. Slik det er nå, kan smittejegerne ikke være helt sikre på at de vet om alle åpne kjøletårn i byen.

leiv.gunnar.lie@dagbladet.no