Enda et SAS-fly måtte avbryte

Et SAS-fly med 151 passasjerer ombord på vei fra Tromsø til Oslo måtte i dag avbryte flyvningen på grunn av problemer med nesehjulet. Det samme flyet hadde problemer i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MD80-maskinen hadde akkurat tatt av fra Tromsø klokka 12.20 da nesehjulet ikke ville trekke seg inn. Flyet måtte nødlande i Bodø for å reparere feilen.

- Flyet kunne ha fløyet helt til Oslo, men det ville ha medført masse bråk og unødvendig høyt forbruk av drivstoff, opplyser informasjonssjef i SAS, Siv Meisingseth, til Dagbladet.no. hun avdramatiserer hendelsen og sier passasjerene ble behørig informert underveis. Flyet landet på Gardermoen klokka 16.50.

For andre gang

Det samme flyet hadde problemer dagen før. Da det landet i Tromsø natt til lørdag måtte det bli stående på rullebanen fordi nesehjulet ikke lot seg styre.

> Mekanikerne som rette opp feilen lørdag var med i flyet som måtte ned i Bodø i dag.

- To feil med nesehjulet på under to døgn, betyr det at mekanikerne ikke sjekka flyet godt nok på lørdag?

- Jeg har snakket med sjefflygeren. Feilen som ble utbedra på lørdag var en annen enn den som oppsto i dag. Feilen i dag kunne mekanikerne ikke forutse, sier Meisingseth.

Forfulgt

SAS er forfulgt av uhell for tiden. Nødlandingen i dag var den 14. på bare halvannen måned.

Tidligere har hovedtillitsvalgt for flyteknikerne, Rune Thuv, i sterke ordelag kritisert selskapet, som han mener presser vedlikeholdet av flyene ned til et minimum.

- SAS flyr med en lavere teknisk standard nå enn på 80-tallet, sa han til Aftenposten 30. juli, da antallet SAS-uhell var kommet opp i 12. Siden har han fått munnkurv, og la på røret da Dagbladet ville snakke med ham i dag.

Ikke ekstratiltak

SAS kommer ikke til å øke antallet sikkerhetssjekker som følge av nødlandingene.

- Vi mener selv at vi har en god nok sikkerhet. Det mener Luftfarttilsynet også, sier Siv Meisingseth.

Hun innrømmer likevel at uhellene er dårlig for omdømmet hos passasjerene. Men svarer med å fyre av mot media.

- Gjennomsnittlig blir det rapportert inn 60 «hendelser» hver måned. I juli var det faktisk en nedgang, 51. Dette ville ikke blitt skrevet om på samme måte dersom det ikke var sommer og avisene hadde lite å skrive om, sier informasjonssjefen.

ENDA ET UHELL: Uhellene vil ingen ende ta for SAS. I helga har det vært to nye tilfeller av feil på flyene. I dag måtte et rutefly foreta en sikkerhetslanding i Bodø.