SLUTT: Flere butikker kaster seg på, og slutter å selge egg fra høns som disse. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
SLUTT: Flere butikker kaster seg på, og slutter å selge egg fra høns som disse. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

Slutt på egg fra burhøns i Norgesgruppen

Enda flere butikker slutter å selge egg fra burhøns

- Koster cirka to millioner kroner per produsent som må legge om. Forbruker må betale, sier Norsk fjørfelag. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Kiwi, Joker og Spar skal slutte å selge egg fra burhøns. Eieren Norgesgruppen har vedtatt å fase ut slike egg innen utgangen av 2019.

I alt er det 1.375 butikker i de tre matvarekjedene som skal slutte å selge egg fra høns i bur. Den fjerde butikkjeden som eies av Norgesgruppen, Meny, har allerede sluttet med slikt salg.

Rema 1000 fjernet buregg fra sine butikker allerede i 2011 blant annet etter press fra Dyrevernalliansen, mens Bunnpriskjeden i mars i år valgte å gjøre det samme, blant annet etter en dialog med dyrevernsorganisasjonen Anima.

Roses

– Vi vil rose Norgesgruppen for å kutte egg fra høner i bur. Det viser at de lytter til forbrukerne og ta dyrevelferd på alvor, sier leder i Anima, Hilde Valbjørn Hagelin, i en kommentar.

– Vi har nå besluttet å gjennomføre en markedstilpasning på bakgrunn av trender i markedet og ønsker fra forbrukerne. Dette, sammen med dialogen vi har hatt med Dyrevernalliansen over tid, gjør oss trygge på at det nå er riktig å si nei til egg fra burhøns, sier Helle Tollehaugen, kategorisjef i Norgesgruppen.

Norsk Fjørfelag er derimot overrasket over beslutningen og mener det kan true arbeidsplasser.

Store konsekvenser

– Dette kan få store konsekvenser for produsentene. Det er dyrt å legge om, sier styreleder Lars Otto Grundt i Norsk Fjørfelag til Nationen.

– Det koster cirka to millioner per produsent som må legge om til dette. Det koster mer å produsere et egg med frittgående systemer. Forbruker må betale, sier han.

Rundt 40 prosent av norske egg legges av høner i såkalt innredede bur. Det tilsvarer ca. 1,6 millioner høner. Hver høne har en plass tilsvarende et A4-ark til å bevege seg på, og de slipper aldri ut av buret i løpet av sin levetid.

(NTB)