Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enda flere militær- lastebiler eksportert

Eritrea bekreftet å ha mottatt 83 lastebiler fra Norge.

TILTALT: Maskinhandler Roger Jensen er i Kongsberg tingrett tiltalt for ulovlig eksport av militært utstyr til Eritrea. Han nekter å la seg avbilde i retten. Her er han fra et møte med Dagbladet i mai 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TILTALT: Maskinhandler Roger Jensen er i Kongsberg tingrett tiltalt for ulovlig eksport av militært utstyr til Eritrea. Han nekter å la seg avbilde i retten. Her er han fra et møte med Dagbladet i mai 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): Det begynte med at agenter fra FNs sanksjonskomité avslørte at 17 militære lastebiler ble eksportert fra Drammen til Eritrea. Saken vokste da PST etterforsket saken videre. De konkluderte med forelegg på tre millioner kroner for ulovlig eksport av 58 lastebiler til Eritrea. PST mener eksporten av lastebiler, som kom fra det danske og det norske forsvaret, er i strid med FN-embargoen mot Eritrea.

AKTOR: Statsadvokat Marit Bakkevig er aktor i saken. Her er hun sammen med Roger Jensens forsvarer Morten Wexels. Foto: Tore Bergsaker
AKTOR: Statsadvokat Marit Bakkevig er aktor i saken. Her er hun sammen med Roger Jensens forsvarer Morten Wexels. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Roger Jensen nektet å godta forelegget og i dag startet rettssaken mot ham i Kongsberg tingrett. Der kom det fram at eksporten til Eritrea er enda mer omfattende.

- Vi har et brev fra kjøper i Eritrea, der de bekrefter at 83 lastebiler er mottatt der, sa aktor Marit Bakkevig i retten.

Hun beskrev et omfattende samarbeid mellom Jensen og Tekeste Tesfamicael. Eritreeren, som er bosatt i Bærum, blir av FN omtalt som regimets innkjøpsagent i Norge. Han fikk også et forelegg av PST, men har i motsetning til Jensen vedtatt forelegget. I morgen skal han vitne i saken mot sin tidligere kompanjong.

- Vi ser av bevismaterialet at Jensen har hatt forretninger med Tesfamicael fra mai 2010. Dette har vært eksport av materiell til Eritrea, men forelegget er begrenset til den eksporten som er gjennomført etter at UD svarte «nei» på Jensens søknad om lisens, sa aktor Bakkevig i retten.

Sanksjonene mot Eritrea ble innført i mars 2010.

Ved eksport av materiell produsert for et militært formål kreves lisens. I tillegg kreves det lisens for salg av alt materiel for militært bruk til land i krig eller der krig truer.

- Jeg har kjent han i 20 - 25 år, svarte Roger Jensen om sitt samarbeid med eritreeren.

- Sivile

Det var i mai 2012 Roger Jensen spurte Utenriksdepartementet (UD) om lov til å selge lastebiler til Eritrea. Svaret var et blankt «nei». Men FNs observatører fulgte med, og dokumenterte hvordan Jensen likevel sendte 17 lastebiler fra Drammen til Emiratene. Der ble kjøretøyene lastet om og sendt til et forsvarsanlegg i Eritrea. Disse 17 lastebilene hadde Jensen kjøpt fra det danske forsvaret.

- De 58 kjøretøyene er kjøpt på militære auksjoner i Norge og i Danmark, sa aktor Marit Bakkevig i retten.

Lastebilene ble kjøpt på militære auksjoner i de to landene.

- Nei, svarte Roger Jensen høyt og tydelig da dommeren spurte om han erkjente skyld.

- Dette er sivile biler kjøpt av det norske og danske forsvaret. Hvordan de kan bli militære ved at de selges til Eritrea, det er det sentrale i denne saken, sier hans forsvarer Morten Wexels.

Storhandler

Maskinhandleren fra Kongsberg har i årevis vært en av landets største oppkjøper av overskuddsutstyr fra Forsvaret. Store mengder av dette utstyret er videresolgt til utlandet, i Midtøsten, Asia og Afrika.

I retten hevdet han at han solgte lastebilene til Tesfamicael da UD sa «nei» til eksporten. Etter dette avviser han å ha hatt ansvaret for eksporten.

Men aktor Bakkevig er tvilende til forklaringen om at bilene ble solgt til Tesfamicael og at Jensen ikke hadde noe med eksporten å gjøre.

Hun spurte om eritreeren hadde betalt for lastebilene.

- Nei, han skylder meg fortsatt 30 millioner kroner, sa Jensen.

Malte om

Dagbladet avslørte i mai 2015 at Forsvaret fortsatte å selge ham overskuddsutstyr til tross for de alvorlige anklagene fra FN og at han var siktet og under etterforskning hos PST. På spørsmål fra Dagbladet om hvordan det er å få forklart seg om saken i retten, svarer han:

- Deg snakker jeg ikke med, for du er den største kødden jeg har møtt.

Men i mai 2015 tok han i mot Dagbladet i bedriftens kontorer. Da svarte han slik:

- Jeg kan selge til hvem som helst. Det er ikke noe problem å selge en hjullaster eller ei kran til Eritrea.

- Lastebiler da?

- Ja det er også greit så lenge de ikke er grønne. De (eksportkontrollen i Utenriksdepartementet red.anm) er livredde for grønne ting, sa Roger Jensen.

I retten forklarte han at det var Tesfamicael og hans to sønner som malte lastebilene gule før de ble eksportert.

Det er satt av tre dager til saken i Kongsberg og Eiker tingrett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!