Enda flere militær- lastebiler eksportert

Eritrea bekreftet å ha mottatt 83 lastebiler fra Norge.

TILTALT: Maskinhandler Roger Jensen er i Kongsberg tingrett tiltalt for ulovlig eksport av militært utstyr til Eritrea. Han nekter å la seg avbilde i retten. Her er han fra et møte med Dagbladet i mai 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TILTALT: Maskinhandler Roger Jensen er i Kongsberg tingrett tiltalt for ulovlig eksport av militært utstyr til Eritrea. Han nekter å la seg avbilde i retten. Her er han fra et møte med Dagbladet i mai 2015. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KONGSBERG (Dagbladet): Det begynte med at agenter fra FNs sanksjonskomité avslørte at 17 militære lastebiler ble eksportert fra Drammen til Eritrea. Saken vokste da PST etterforsket saken videre. De konkluderte med forelegg på tre millioner kroner for ulovlig eksport av 58 lastebiler til Eritrea. PST mener eksporten av lastebiler, som kom fra det danske og det norske forsvaret, er i strid med FN-embargoen mot Eritrea.

Roger Jensen nektet å godta forelegget og i dag startet rettssaken mot ham i Kongsberg tingrett. Der kom det fram at eksporten til Eritrea er enda mer omfattende.

- Vi har et brev fra kjøper i Eritrea, der de bekrefter at 83 lastebiler er mottatt der, sa aktor Marit Bakkevig i retten.

Hun beskrev et omfattende samarbeid mellom Jensen og Tekeste Tesfamicael. Eritreeren, som er bosatt i Bærum, blir av FN omtalt som regimets innkjøpsagent i Norge. Han fikk også et forelegg av PST, men har i motsetning til Jensen vedtatt forelegget. I morgen skal han vitne i saken mot sin tidligere kompanjong.

- Vi ser av bevismaterialet at Jensen har hatt forretninger med Tesfamicael fra mai 2010. Dette har vært eksport av materiell til Eritrea, men forelegget er begrenset til den eksporten som er gjennomført etter at UD svarte «nei» på Jensens søknad om lisens, sa aktor Bakkevig i retten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer