Enda mer ekstremt vær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Katrina har forårsaket store ødeleggelser i New Orleans og satt store deler av byen under vann. Katastrofen har fått omfattende dekning i våre massemedier fordi den rammer i USA. Større naturkatastrofer i andre deler av verden, med langt flere ofre, får vesentlig mindre oppmerksomhet. Det er et tankekors som vi skal la ligge i denne omgang.

Katrinas herjinger er anskuelsesundervisning om hva som skjer når været blir ekstremt. Ekspertene er forsiktige med å sette akkurat denne orkanen i direkte sammenheng med global oppvarming. Årets orkansesong kan bli blant de verste, men dette kan være del av en syklus på mellom 50 og 60 år. Det er likevel bare oljeindustriens ulike talspersoner blant politikere og forskere som betviler at utslipp av klimagasser varmer opp planeten, forårsaker klimaforandringer og ekstremt vær. Ekstremt vær trenger ikke være orkaner. Varmt, stille vær som forårsaker tørke, kan være minst like ødeleggende.

Ekstremt vær i vårt land kan arte seg som stormer på Vestlandet mens det fortsatt er sommer. Eller som småskog på vidda der vi var vant til høyfjellsnatur. Miljøvernminister Knut Arild Hareide lover at bare regjeringen får beholde makta, skal tapet av norsk natur slik vi kjenner den, stanses i løpet av neste periode. Det er et voksent valgløfte som Hareide er ute av stand til å holde når naturen slår tilbake.

Katrina har rammet New Orleans hardt. Rent lokalt har menneskelig aktivitet bidratt til å gjøre byen mer sårbar når stormen rammer. Demninger, utbygginger av boligområder, oljevirksomhet og annen virksomhet samtidig som vannet i Mexicogolfen har steget, har gjort at vannstanden i Mississippi-deltaet har steget en snau meter.

Tida er selvsagt for lengst inne til å slutte å låne øre til oljeindustriens klakører, enten de er politikere eller forskere som bestrider de nå godt dokumenterte sammenhengene mellom utslipp og ekstremt vær i framtida. Målene i Kyoto-avtalen er langt fra tilstrekkelige til å stanse økningen i utslipp av klimagasser. Ekstremt vær er en påminnelse om hva som venter om vi ikke gjør langt, langt mer. Nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer