Enda mer hodebry for Bush

Valget i Afghanistan må trolig utsettes. I Irak er det uklart hvordan okkupasjonen skal avsluttes. Valgtrøbbelet i utlandet skaper problemer for Bushs eget presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TALSMENN

for Bush-administrasjonen antyder nå at det planlagte president- og parlamentsvalget i Afghanistan må utsettes på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, skriver New York Times. Valget er planlagt i juni. I Irak sliter administrasjonen med å finne en måte å sette formell sluttstrek for okkupasjonen - fastsatt til 30. juni.

Dermed ser planen til president George W. Bushs strateger ut til å ryke. De hadde ønsket et demokratisk valgt regime i Afghanistan og et anerkjent irakisk selvstyre på plass før innspurten i det viktigste valget finner sted: Presidentvalget i USA i november.

IFØLGE DEN

afghanske grunnloven som ble vedtatt i januar, skal det holdes valg i det krigsherjede og krigstruede landet i løpet av juni. President Hamid Karzai, som ble innsatt av amerikanerne og godkjent som overgangspresident, ivrer for et valg for å legitimere sin svært utsatte posisjon. Foreløpig strekker hans innflytelse knapt utenfor Kabuls bygrenser.

Men både FN - og nå altså USA - er kritisk til valg så tidlig og viser til sikkerhetsproblemer og at bare åtte prosent av Afghanistans antatte 10,5 millioner stemmeberettigede er registrert. Bare to prosent av kvinnene er registrert.

I over en tredel av Afghanistan er det rett og slett for farlig å registrere velgere. Restene av Taliban-regimet og elementer fra al-Qaida driver en nålestikkskrig mot USA og Karzai-regimet i Kabul.

DET VAR TIDLIGERE

FN-utsending i Afghanistan, algerieren Lakhdar Brahimi, som fortalte i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd nylig at det afghanske valget ikke kan holdes i juni. Samme mann har nå en nøkkelrolle som generalsekretær Kofi Annans utsending til Irak. Om kort tid skal han gi sine anbefalinger om hvordan overgangen til et formelt selvstyrt Irak kan organiseres. Reelt sett vil de amerikanske soldatene bli stående i Irak også ut over 30. juni.

De amerikanske okkupasjonsmyndighetene har ikke klart å løse floken på egen hånd. Deres forslag om at 18 regionale valgmannsmøter skal peke ut et midlertidig parlament som så skal peke ut en midlertidig regjering, blir avvist både av storayatolla Ali al-Husseini al-Sistani og av FN-utsending Brahimi.

Antallet angrep mot okkupasjonsstyrken i Irak har økt fra 18 til mellom 20 og 24 hver dag den siste måneden. 538 amerikanske soldater er drept.

I ET INTERVJU

med fjernsynskanalen ABC sa Lewis Paul Bremer, USAs sjef i Irak, at deres plan er åpen for endringer.

- Vi vil vente og se hva Brahimi sier når han kommer med sin rapport, sa Bremer i helga.

Men han sto fast på at datoen for overgangen - 30. juni - ligger fast. For Det hvite hus, som før krigen signaliserte at okkupasjonen ville bli en kortvarig affære, er datoen ekstremt viktig i kampen for å sikre George W. Bush fire nye år i presidentstolen.

HODEBRY: George W. Bush vil ha problemene ryddet unna før det amerikanske presidentvalget.