Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer stanser Trump:

Enda mer rettstrøbbel for Trumps innvandringspolitikk

Nok en presidentordre fra Donald Trump er stanset i rettsapparatet.

NEDERLAG: USAs president Donald Trump møter stadig ny motstand i rettsvesenet. Foto: AP Photo/Evan Vucci
NEDERLAG: USAs president Donald Trump møter stadig ny motstand i rettsvesenet. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): En dommer i San Francisco besluttet tirsdag at en presidentordre fra USAs president Donald Trump ikke skal håndheves inntil videre. Det melder en rekke amerikanske medier, deriblant New York Times.

Beslutningen innebærer at Trump-administrasjonen ikke får stanse føderale overføringer til byer og steder som omtales som «sanctuary cities».

I USA er det en rekke byer - deriblant San Francisco og New York - hvor lokale myndigheter sterkt begrenser hvor mye de hjelper føderale myndigheter med å finne og deportere udokumenterte innvandrere. Disse oppfattes dermed som tilfluktssteder for udokumenterte innvandrere.

Vil slå hardt ned

Myndighetene i slike områder argumenterer for denne strategien med at de mener det er bedre å redusere frykten for å bli kastet ut av landet. De ønsker å hindre at familier blir splittet, de mener også det fører til at folk bidrar mer positivt i samfunnet, at beboere er villige til å anmelde og vitne i kriminalsaker, at de tar i bruk helsevesenet, og at de sender barna sine på skolen.

Trump har imidlertid varslet en svært streng innvandringspolitikk, og han vil kaste ut udokumenterte innvandrere.

Et av grepene hans var å signere en presidentordre hvor byer som ikke samarbeidet med føderale myndigheter om å kaste ut udokumenterte innvandrere, skulle straffes med stans i overføringene av føderale midler.

Nytt nederlag

Beslutningen fra dommeren William H. Orrick i United States District Court of the Northern District of California innebærer en midlertidig stans i håndhevingen av presidentordren over hele USA. Dette er trolig starten på en lang rekke juridiske kamper for Trump-administrasjonen.

En seier i rettsvesenet for San Francisco kan også hjelpe andre av USAs største byer, som New York, Los Angeles og Chicago som befinner seg i en liknende situasjon, skriver Bloomberg News.

Beslutningen i San Francisco er nok et skudd for baugen for Trump. Han har blant annet lovet å trappe opp sikkerheten ved USAs grenser, bygge en mur mot Mexico og slå hardt ned på dem som bor i landet ulovlig.

Allerede i sitt snaut 100 dager lange presidentskap har han allerede tapt flere forsøk på å innføre et innreiseforbud for personer fra seks hovedsakelig muslimske land.

IRRITERT: Donald Trump vurderer å gå tilbake til det første innreiseforbudet, og ta det hele veien i rettssystemet. Video: CNN Vis mer