Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endeavour skutt opp for siste gang

Bare én oppskyting gjenstår før romferjene er historie.

ALDRI IGJEN: Romferja Endeavour ble i ettermiddag skutt opp for aller siste gang. Etter dette 16 dager lang oppdraget til Den internasjonale romstasjonen ISS venter en pensjonisttilværelse på utstilling. Foto: AP Photo/Terry Renna/SCANPIX
ALDRI IGJEN: Romferja Endeavour ble i ettermiddag skutt opp for aller siste gang. Etter dette 16 dager lang oppdraget til Den internasjonale romstasjonen ISS venter en pensjonisttilværelse på utstilling. Foto: AP Photo/Terry Renna/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken 14.46, norsk tid, la romferja Endeavour ut på sin aller siste ferd til rommet. Det er så langt ikke meldt om problemer i forbindelse med oppskytingen fra Kennedy Space Center (KSC) i Florida, i det som er historiens nest siste oppdrag med de amerikanske romferjene før programmet avsluttes.

- Utforskning ligger i DNA-et vårt. Vi må aldri gi opp å gripe etter stjernene, lyder beskjeden fra bakkekontrollen i Houston etter den siste runden med «go-no go»-beskjeder fra de ulike systemansvarlige som overvåker alle aspekter av forhold og fartøy.

Oppdragets kommandør Mark Kelley er gift med kongresskvinne Gabrielle Giffords som ble skutt i hodet under et blodig attentatsforsøk i Arizona 8. januar i år.

Giffords var på romsenteret på østkysten av delstaten Florida for å bevitne oppskytingen.

Det 16 dager lange oppdraget STS-134 skal levere reservedeler samt partikkelfysikkeksperimentet Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) til Den internasjonale romstasjonen ISS.

AMS har blant annet mål om å lete etter spor av den mystiske mørke materien - det mystiske og svært ukjente stoffet som fysikere tror utgjør mesteparten av massen i universet.

Endeavour, den ferskeste romferjen i NASAs stall, har totalt flydd 25 oppdrag og tilbrakt 280 dager, ni timer, 39 minutter og 44 sekunder i rommet.

NASAs aller siste romferjeoppdrag utføres med Atlantis med 12. juli som foreløpig oppskytingsdato.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media