ALDRI IGJEN: Romferja Endeavour ble i ettermiddag skutt opp for aller siste gang. Etter dette 16 dager lang oppdraget til Den internasjonale romstasjonen ISS venter en pensjonisttilværelse på utstilling. Foto: AP Photo/Terry Renna/SCANPIX
ALDRI IGJEN: Romferja Endeavour ble i ettermiddag skutt opp for aller siste gang. Etter dette 16 dager lang oppdraget til Den internasjonale romstasjonen ISS venter en pensjonisttilværelse på utstilling. Foto: AP Photo/Terry Renna/SCANPIXVis mer

Endeavour skutt opp for siste gang

Bare én oppskyting gjenstår før romferjene er historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken 14.46, norsk tid, la romferja Endeavour ut på sin aller siste ferd til rommet. Det er så langt ikke meldt om problemer i forbindelse med oppskytingen fra Kennedy Space Center (KSC) i Florida, i det som er historiens nest siste oppdrag med de amerikanske romferjene før programmet avsluttes.

- Utforskning ligger i DNA-et vårt. Vi må aldri gi opp å gripe etter stjernene, lyder beskjeden fra bakkekontrollen i Houston etter den siste runden med «go-no go»-beskjeder fra de ulike systemansvarlige som overvåker alle aspekter av forhold og fartøy.

Oppdragets kommandør Mark Kelley er gift med kongresskvinne Gabrielle Giffords som ble skutt i hodet under et blodig attentatsforsøk i Arizona 8. januar i år.

Giffords var på romsenteret på østkysten av delstaten Florida for å bevitne oppskytingen.

Det 16 dager lange oppdraget STS-134 skal levere reservedeler samt partikkelfysikkeksperimentet Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) til Den internasjonale romstasjonen ISS.

AMS har blant annet mål om å lete etter spor av den mystiske mørke materien - det mystiske og svært ukjente stoffet som fysikere tror utgjør mesteparten av massen i universet.

Endeavour, den ferskeste romferjen i NASAs stall, har totalt flydd 25 oppdrag og tilbrakt 280 dager, ni timer, 39 minutter og 44 sekunder i rommet.

NASAs aller siste romferjeoppdrag utføres med Atlantis med 12. juli som foreløpig oppskytingsdato.