Endelig alene på fiskertronen

Fete løfter, stinn lommebok og store vyer har endelig brakt Kjell Inge Røkke dit han aller helst ønsker å være: på tronen som Norges desidert største fisker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En svært så velvillig fiskeriminister ga i går ettermiddag Røkke-selskapet Norway Seafoods grønt lys til å overta eierandeler i ytterligere fem trålere. Dermed kan selskapet smykke seg med eierskap i 17 norske ferskfisktrålere og 18 trålkvoter.

Ingen er i nærheten av å ha like mange: Kjell Inge Røkke kan med rette kalle seg trålerkongen.

En drøm

Fiskeren fra Molde har dermed realisert sin fiskerdrøm. Nok en gang. Denne gangen skjer det som etablert milliardær i Norge, sist gang var det som langt fattigere fisker i Alaska.

I årene etter 1982 bygde Kjell Inge Røkke opp det som skulle bli American Seafoods Company. Med sine 17 moderne trålere ble selskapet en av verdens største flåter innen hvitfisk - og minst like viktig for Røkke: Det ble selve hjørnesteinen i romsdalingens økonomiske imperium.

I fjor ble American Seafoods Company solgt med god fortjeneste.

Velsignelse

Når Kjell Inge Røkke nå får lov til å befeste sin posisjonen i det norske trålermarkedet, skjer det med fiskeriminister Otto Gregussens milde velsignelse. Stikk i strid med ønsket fra Norges Fiskarlag bryter Gregussen med dagens begrensninger og gir Røkke-selskapet konsesjon til storkjøpet.

Etter oppkjøpet vil Norway Seafoods aleine kontrollere 9,61 såkalte torsketrålerkvoter. Det maksimale antallet hittil har vært 9.

- Dette sikrer virksomheten i Hammerfest. Derfor er det marginale avviket fullstendig akseptabelt, sier Gregussen til Dagbladet.

- Dere gir med andre ord en særfordel til Røkke?

- Nei, det vil jeg ikke si, men hensynet til arbeidsplassene har veid tungt. Ved å gi tillatelse til oppkjøp sikrer vi 270 arbeidsplasser i Hammerfest og bygging av en ny, moderne fabrikk. Dette fornyelsesbehovet var det bare én som kunne gjøre noe med, og det var Norway Seafoods, framholder fiskeriministeren.

Og Norway Seafoods bedyret i en pressemelding i går kveld at selskapet skal holde sine løfter. Det betyr bygging av en fabrikk til mellom 130 og 150 millioner kroner i Hammerfest.