Endelig alene

STOCKHOLM (Dagbladet): Etter teleskilsmissen er den svenske ministeren Björn Rosengren noen millioner fattigere og flere riper i lakken rikere. Men den frittalende ministeren er foreløpig lykkelig som nyskilt. Han er kvitt sin store norske «mardröm»: Tormod Hermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå ønsker ektefellene på begge sider av kjølen at tvangsekteskapet mellom Telenor og Telia skal gå en lykkelig skilsmisse i møte, og det var derfor i svært forsonlige ordelag at næringsminister Björn Rosengren på sin pressekonferanse i går beskrev Bondevik, Fjærvoll og Hermansen. På offisielt ministersvensk fikk Tormod Hermansen følgende godord:

- Jeg synes han er en særdeles bra person, som jeg har veldig stor respekt for.

Hovedproblem

Den uoffisielle versjonen i svenske regjeringskorridorer gir imidlertid den norske konsernsjefen et ganske annet skussmål. En sentralt plassert regjeringskilde sier at Tormod Hermansen har vært partnerskapets hovedproblem siden dag én og beskriver ham på følgende måte:

- Han er uforsonlig, hensynsløs og slett ingen hyggelig mann. Vi liker ham ikke.

I den grad næringsminister Rosengren har respekt for Hermansen, skal det være fordi svenskene har fryktet hans rolle som «garantisten» for norske nasjonale interesser.

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll har ikke blitt oppfattet som den samme trusselen fra svensk side, og til tross for at Rosengren og Fjærvoll er svært ulike som type, skal den svenske ministeren ha et positivt syn på ministeren fra Stokmarknes.

Hederlig

- Fjærvoll er en jævli' trivelig og hederlig person som holder sitt ord. Det er den viktigste egenskapen en politiker kan ha, sier den svenske regjeringskilden.

Hvilke konsekvenser teleskandalen får for den svenske ministeren, er ennå uklart. Svenska Dagbladet skriver i dag at moderaten og formannen i Riksdagens næringskomité, Per Westerberg, krever at Rosengren må gå av.

- Han bærer et tungt ansvar for den elendige fusjonsavtalen, sier Per Westerberg.