Åpner kranene:

- Endelig åpent!

En mørk og knusktørr måned er endelig forbi, og Norge får igjen åpne kranene og skjenke øl til tørste bargjester. - Det er helt herlig, sier stamgjesten Tom Ivar Grønvold.

SKÅLER: - Nå er jo vi så nære venner at vi kan sitte sånn, sier Tom Ivar Grønvold (66) og Robert Sæter (57). Foto: Jeanette N. Vik / Dagbladet
SKÅLER: - Nå er jo vi så nære venner at vi kan sitte sånn, sier Tom Ivar Grønvold (66) og Robert Sæter (57). Foto: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Endelig er «kjellerstua» åpen igjen, sier Tom Ivar Grønvold (66), nær nabo til den brune puben Bobs på Grønland i Oslo.

En liten forklaring må til:

- Dette er kjellerstua, og jeg bor i fjerde. Her møter du venner og naboer og alt som er, sier han til Dagbladet.

I går fikk han endelig tilbake en sentral del av sitt sosiale liv.

- Stusslig hjemme alene

Det lille lokalet er i ferd med å fylles opp. De ser opp og smiler og sier velkommen da Dagbladet er innom fredag ettermiddag.

Rett innenfor glassdøra sitter Grønvold sammen med kompisen Robert Sæter. De er gode naboer, og hever glasset for lysere tider.

For det er ingen tvil om at skjenkeforbudet av corona-grunner som nå er opphevet har vært ei vanskelig tid for ham og mange andre.

- I en periode var det sånn at vi hadde lyst til å drukne oss i dass. For det er stusslig å sitte hjemme alene, sier Grønvold.

Han forteller at jula var fin, selv om stampuben var stengt. Da var han på besøk hos familie, og reiste nordover en tur.

- Jeg fikk spist meg fet, og alt det der, sier han og ler.

- I risikogruppen

Likevel smakte det godt med en pils da puben åpnet.

- Den gikk litt fort ned, sier Grønvold og ler igjen.

Han forteller at han har gjort så godt han kunne med å følge råd og påbud fra regjeringen, for som han sier:

- Man er jo selv litt i risikogruppen, da.

Derfor skjønner han også hvorfor det fortsatt er flere tiltak for å hindre at folk skal bli smittet. Han synes de som kommer på puben er flinke til å følge reglene om registrering og annet.

- Det er klart at maske og registrering og alt sånt.. det er vi ikke vant til, og det venner vi oss ikke til, heller, sier Grønvold.

- Men heller det enn at det er stengt?

- Ja, helt klart, sier Grønvold.

- Helt herlig

Nå ser han fram mot vår og sommer.

- Det er helt herlig. Så det gleder vi oss til, sier han, på vegne av seg selv og kameratene.

Før Dagbladet går, benytter han anledningen til å gratulere dronning Margrete med 50 år på den danske tronen.

KRITISK: Bareier Eivind Flognfeldt raser over beskjed fra Oslo Kommune. Han vil ha uteserveringen sin tilbake. Reporter: Jeanette N. Vik / Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Stamgjestene tilbake

Den lille puben åpnet først dørene klokka 12.00 og de første gjestene kom kort tid etterpå. Deretter har det vært fin flyt på de mange tappekranene bak bardisken.

- Jeg er veldig glad for at det er åpent! Og flott at de la seg på skjenking til klokka 23.00 og ikke 22.00, selv om håpet var til midnatt, sier styreleder og eier av baren, Eivind Flognfeldt, til Dagbladet.

Som bareier er det en stor lettelse å endelig kunne åpne kranene, noe han ikke er alene om.

Bare et langt steinkast unna Grønland, nederst på populære Grünerløkka, ligger den brune puben Ocean kafé og bar. Gladnyheten fra regjeringen torsdag kveld resulterte i god stemning blant de ansatte.

- HELDIGE: - Vi trodde ikke vi kunne åpne før mars. Vi er heldige som har åpent i dag, sier bartende Mehmet Balci. Foto: Dagbladet
- HELDIGE: - Vi trodde ikke vi kunne åpne før mars. Vi er heldige som har åpent i dag, sier bartende Mehmet Balci. Foto: Dagbladet Vis mer

Inne i lokalet sitter det 10-12 stykker og det er tydelig at gjensynsgleden er stor. Så snart det kommer nye mennesker inn døra lyser bartenderen opp og hilser dem velkommen med et smil.

- Mine faste gjester kommer tilbake uansett, sier bartender Mehmet Balci til Dagbladet.

Mens han tapper en øl, så holder han en pekefinger opp i luften, for å spørre om gjesten ønsker en øl til fra de lysende kranene.

Endelig kunne bartenderen vinke farvel til rolige dager med mer trening og avslapping enn det han vanligvis får tid til.

Endelig over

Allerede fra klokka åtte fredag morgen ønsket Mehmet folk velkommen, og gikk i gang med å servere dem det de måtte ønske av øl og vin.

Det var et etterlengtet gjensyn for både ansatte og gjester.

OPTIMISTISK: - Vi får se hva som skjer i framtida, sier Mustafa Balci, daglig leder for Ocean. Han håper dette holder seg åpent denne gangen. Foto: Jeanette N. Vik / Dagbladet
OPTIMISTISK: - Vi får se hva som skjer i framtida, sier Mustafa Balci, daglig leder for Ocean. Han håper dette holder seg åpent denne gangen. Foto: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

- Vi er glade for at det har åpnet, sier Mehmet til Dagbladet. Det eneste han er litt mellomfornøyd med, er åpningstidene.

- Hvis det hadde vært åpen til halv ett, hadde det vært enda bedre, sier Mehmet.

- Sett på den sangen da, roper en av gjestene til bartenderen.

«Forever young, I want to be forever young», strømmer ut av høyttalerne kort tid etter.

Skjenkestoppen er endelig over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer