Endelig åpnet

Det ikke lenger fullt så skjeve tårn i Pisa ble lørdag åpnet etter ti års redningsarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

100 studenter fra universitetet i Pisa fikk slippe opp i det verdensberømte tårnet. Siden 1990 har det vært stengt mens italienerne har jobbet med å rette opp det 58 meter høye landemerket som nå er stabilisert.

Det var i 1274 at tårnet gradvis begynte å lene seg sørover. Frykt for totalkollaps gjorde at det populære turistmålet ble avstengt for ti år siden. Da var skjevheten fem meter. Ved åpningen lørdag var Pisa-tårnet 14 centimeter rettere, skriver CNN.com.

En av de heldige hadde gledd seg i årevis til å få slippe til.

- Jeg visste dette kom til å skje, og jeg kunne ikke gå glipp av en slik mulighet. Jeg har aldri vært i tårnet tidligere, og det er helt fantastisk, sier Fabio Vasarelli (23) fra Pisa til CNN.com.

Men det er ingen grunn for tårn-fans å bestille billetter til Pisa ennå. Lørdagens studentbesøk var kun en prøveåpning. Opprettingsarbeidet vil fortsette et års tid, før italienerne tar sjansen på å la flere nyte utsikten fra den åtte etasjer høye berømtheten.

Det vil koste rundt 250 millioner å dra tårntoppen 45 centimeter nordover. Da vil det ikke lenger fullt så skjeve tårn i Pisa tåle ytterligere to-tre århundrer uten å ramle i hodet på tilfeldig forbipasserende.

<B>FØRSTE PÅ TI ÅR:</B> Ikke siden 1990 har besøkende fått nyte utsikten fra verdens mest berømte skjeve tårn.