Endelig bekreftet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske statsminister Ehud Olmert slapp katta ut av sekken da han under et intervju i tysk fjernsyn mandag vedgikk at Israel har atomvåpen. Det er rett nok uklart om statsministeren her ble offer for en forsnakkelse eller om det var en bevisst klargjøring av et for lengst etablert faktum. Men uttalelsen har vakt betydelig oppsikt også i hans eget land, og fra enkelte hold er det kommet krav om at han bør gå av fordi han har sagt noe som ikke skulle sies.

For det er naturligvis et velkjent faktum som her avsløres. Ikke minst etter atomfysikeren Mordekai Vanunus avsløringer har det internasjonale samfunn vært fullt klar over at Israel har atomvåpen, selv om landets offisielle politikk har vært å benekte det. Det vanlige politikersvar på spørsmål om atomvåpen har vært at saken ikke kommenteres og at Istrael ikke skal være det første land i Midtøsten som introduserer atomvåpen i sitt militære arsenal. At dette er en løgn, har verden lenge visst. Nå er det altså også bekreftet av landets egen statsminister.

Gjennom sin offisielle holdning har Israel oppnådd en kjernefysisk avskrekking uten å gjøre det eksplisitt at landet har atomvåpen. Resonnementet har vært at en innrømmelse kunne starte et atomkappløp i Midtøsten. Når innrømmelsen nå er kommet, kan det da også vise seg å bli vanskeligere å argumentere mot at Iran skaffer seg atomvåpen. Det har jo vært atommaktenes fremste mål i forholdet til Iran den siste tida. I motsetning til Israel har rett nok Iran underskrevet ikke-spredningsavtalen og er forpliktet av den. Derfor har landet også tillatt inspektører å komme inn i landet. Det kan nok stilles spørsmål ved om de ser alt, men landet har slik sett i en viss forstand levd i samsvar med sine forpliktelser.

Olmerts poeng i intervjuet med tysk fjernsyn var imidlertid at Israel i motsetning til Iran er et demokrati, og derfor tilbakeholden med å ta atomvåpen i bruk. Spørsmålet er om det holder når Israel også i framtida skal overbevise det internasjonale samfunn om hvor viktig det er å holde Iran utenfor den atomklubben Israel har påstått de ikke er medlem av, men som statsminister Olmert nå har avslørt som en løgn.