HER SKAL DET LIGGE: Det nye storsykehuset skal ligge på Gaustad nær Ullevaal stadion - her med Rikshospitalet og Holmenkollen i bakgrunnen. Det skal være ferdig "i løpet av 2020-årene" . Foto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix.
HER SKAL DET LIGGE: Det nye storsykehuset skal ligge på Gaustad nær Ullevaal stadion - her med Rikshospitalet og Holmenkollen i bakgrunnen. Det skal være ferdig "i løpet av 2020-årene" . Foto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix.Vis mer

Endelig bestemt - det blir nytt storsykehus

87 000 kvadratmeter i løpet av 2020-årene. Antatt pris: 20 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ullevål sykehus skal legges ned, og det skal bygges nytt regionsykehus på Gaustad og lokalsykehus på Aker, har helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) bestemt.

Styret i Helse sør-øst vedtok i forrige uke å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt, stort sykehus på Gaustad.

Planene ble endelig vedtatt av helseminister Bent Høie (H) fredag.

Ved Rikshospitalet på Gaustad skal det bygges ut 87.000 kvadratmeter.

Alt av kreft-virksomhet samles på dagens Radiumhospital, og det tidligere nedleggingstruede Aker skal altså bli akuttsykehus for Groruddalen.

– Skjære gjennom

Helseministeren og finansminister Siv Jensen (Frp) redegjorde for den framtidige sykehusstrukturen i Oslo-regionen på en pressekonferanse utenfor Aker sykehus fredag.

– Etter mange år med diskusjoner ønsker jeg nå å skjære gjennom og vedta hvordan sykehusene i Oslo-regionen skal se ut i framtiden. Det er viktig for både pasienter og ansatte at vi nå har konkludert, sier Høie.

Han understreker at byggingen på Aker og på Gaustad skal skje samtidig.

Beslutningen om nytt lokalsykehus ble møtt med jubel av sykehusaksjonister fra Groruddalen og ansatte.

På sikt vil Aker sykehus gradvis overta ansvaret for bydeler fra Ullevål sykehus, i tillegg til de bydelene som i dag får sitt spesialisthelsetjenestetilbud ved Ahus.

20 milliarder ?

Helse sør-østs estimat for de første trinnene av byggeprosessen er på 20 milliarder kroner.

– Det vil gi en ny regional sikkerhetsavdeling, nytt bygg på Radiumhospitalet, et trinn på Gaustad og et lokalsykehus på Aker, forteller Cathrine M. Lofthus, administrerende direktør i Helse sør-øst.

Dette skal være klart en gang på 2020-tallet.

Hun påpeker at det er en trinnvis prosess, og at de ikke vet den endelige prisen på utbyggingene. Anslaget omfatter ikke flytting av barneavdelingen fra Ullevål, som vil skje senere.

Høie vil ikke si noe mer om prislappen på hele prosjektet.

– Estimater er nettopp det. Jo mer en går inn i detaljplanleggingen, jo mer sikre anslag vil en få, sier Høie, som opplyser at regjeringen ikke tar stilling til økonomien i prosjektet før Helse sør-øst søker om lån fra staten.

Oslo kommune vil legge en storbylegevakt til Aker.

Mens det var jubel på Aker, er det bekymring på Ullevål. Der skal fortsatt være pasienter der i flere år fram til det skal legges ned, og det i bygninger som til dels er blitt beskrevet som slum.

– Vi kommer til å måtte bruke penger på vedlikehold og rehabilitering på Ullevål, sier Høie.

(NTB).