- Endelig ble jeg trodd

I seks måneder satt hun fengslet fordi norske myndigheter ikke trodde på henne. I går jublet liberianske Juliet : Hun får bli i Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utreisedatoen var allerede satt, men Juliet (23) og hennes advokat gav ikke opp. I går fikk de betalt. Faksen fra UDI bekrefter det hun trodde var umulig: Hun får bli i Norge. Hun har blitt trodd.

- Da jeg satt i fengselet trodde jeg aldri at saken skulle ende slik. Jeg ville ikke tro det før jeg så dokumentet, sier Juliet og kommanderer advokatfullmektig Anette Olsen Ingerø til å sette på afrikansk musikk.

- Dette skal feires. Med dans. Alle skal danse, jubler den afrikanske jenta.

Truet og slått

Veien til opphold i Norge har vært lang. For vel et år siden reiste hun til Benin City i Nigeria der hun skulle jobbe som hushjelp. Slik ble det ikke. Mannen hun skulle jobbe for tok henne med til Europa. I Italia ble hun tvunget til å prostituere seg.

- Dersom vi sa nei, ble vi slått og regelrett banket opp. Jeg var livredd. Jeg fryktet for mitt liv, forteller den afrikanske jenta til Dagbladet.

I august i fjor kom hun til Oslo. Etter tre dager ble hun pågrepet av politiet. Deretter startet et nytt mareritt. Hun ble fengslet og turte ikke si noe. Advokaten fryktet at hun var utsatt for menneskehandel, men hverken utenleningsmyndighetene eller politiet festet lit til dette. Etter fem måneder i varetekt fortalte hun historien. Det ble vendepunktet.

- Jeg var livredd. Før vi dro fra Nigeria ble vi utsatt for et voodoo-rituale. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg var i fengsel, og var redd for å snakke. Jeg tror ikke noen kan forstå den redselen, sier hun.

- Lang kamp

Etter at hun ble løslatt i midten av februar har hun fått hjelp. Hun er en av de første kvinene som har nytt godt av tiltakene i regjeringens handlingsplan mot menneskehandel. Hun bor nå på hemmelig adresse, og får god oppfølging av et hjelpeapparat administrert av Krisesentersekretairatet.

DANSET FOR OPPHOLD: Liberianske Juliet danset av glede da hun fikk se dokumentet som beviser at hun har fått oppholdstillatelse i Norge. Advokatfullmektig Anette Olsen Ingerø er svært fornøyd med vedtaket fra UDI. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
DANSET FOR OPPHOLD: Liberianske Juliet danset av glede da hun fikk se dokumentet som beviser at hun har fått oppholdstillatelse i Norge. Advokatfullmektig Anette Olsen Ingerø er svært fornøyd med vedtaket fra UDI. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

Jeg trodde aldri politiet ville tro på meg, sier hun.

- Dette har vært en lang kamp, og vi har til tider følt at saken ikke har blitt behandlet på riktig måte. At vi nå står med en oppholdstillatelse i hånda er svært gledelig, sier advokatfullmektig Anette Olsen Ingerø til Dagbladet. Hun er svært fornøyd med at UDI når har omgjort sitt utvisningsvedtak.

- Denne saken kunne fort ha endt annerledes. Det var satt en utreisedato. Det er urimelig og svært beklagelig at hun satt fengslet i seks måneder, sier Olsen Ingerø. 

Antallet afrikanske prostituerte i Oslo har økt betraktelig det siste året. Bare i fjor registrerte Pro-senteret over 100 afrikanske kvinner i miljøet. De frykter at flere av disse kvinnene er offer for menneskehandel.

Drømmer om leilighet
- Denne avgjørelsen viser at det er mulig å vinne igjennom. Det har vært et stort problem at disse kvinnene ikke har blitt trodd. Det ser nå ut som om det er en holdningsendring på gang, sier Olsen Ingerø.

Juliet kan ikke få takket sine støttespillere nok. Hun ser frem til en ny hverdag, og har allerede begynt å lære seg norsk. Drømmen er egen leilighet.

- Jeg har så mange tanker i hodet på en gang. Jeg klarer ikke tenke på framtida. Jeg er bare utrolig glad, sier hun.

- Det er viktig at man skaper gode støttetiltak for disse kvinnene, også etter at de har fått innvilget oppholdstillatelse. I dag er vi glade, men det er klart at hun har opplevd mye som har satt spor, sier Olsen Ingerø.