Endelig børsoppgang!

Oppdemmet kjøpsiver etter ti dager med kursfall ventet bare på en gnist av positive signaler. Nok en gang var det finske Nokia som satte fyr på aksjemarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Vi er redd det totalt sett blir en ny rød dag på Oslo Børs om ikke Nokia eller andre toneangivende selskaper gir en etterlengtet gnist til markedet."

Dette skrev vi i vår kommentar før børsåpning i dag.

Torsdag unngikk vi til gangs en ny rød dag på Oslo Børs. Heldigvis, får vi nesten tilføye. For etter 10 (ti!) dager med kursfall begynte etter hvert motet å gå fra norske investorer.

Årsaken til oppgangen var nettopp at finske Nokia ga markedet den nødvendige gnisten. Og det ettertrykkelig: I det børsen her hjemme stengte, ble Nokia handlet til kurser som lå opp mot 210 svenske kroner på Stockhomsbørsen, tilsvarende en oppgang på nærmere 15 prosent!

Også i USA fikk Nokia sammen med Dell æren for at Nasdaq åpnet kraftig opp torsdag.

Dermed gjentok historien seg torsdag. Det blir nemlig alltid rabalder i verdens aksjemarkeder når Nokia legger frem kvartalstall. I løpet av det siste året har finnene stort sett sendt aksjemarkedene ned ved slike anledninger. I dag klarte Nokia å gi investorene verden over et fornyet håp om at bunnen er nådd for denne gang.

At Europas største programvareselskap, tyske SAP, også la frem et overraskende godt resultat torsdag morgen, blir i denne sammenhengen en parentes, selv om meldingen løftet kursene i Europa fra morgenen av torsdag.

I morgen kommer tall for andre kvartal fra svenske Ericsson. Skal vi tro lekkasjene i den svenske avisen Dagens Industri (DI) vil resultatet bli om lag 1 milliard bedre enn ventet, eller skal vi heller si bedre enn fryktet? DI skriver nemlig at underskuddet vil bli formidable 20 milliarder svenske kroner, mens det på forhånd er ventet et underskudd på om lag 21 milliarder.

Som vi antydet torsdag morgen ble det teknologiaksjenes dag. IT-indeksen steg med hele 3,5 prosent og det var mange aksjer med på festen:

Tandberg steg 3,4 prosent til 136,50 kroner, og navnebror Tandberg Television steg tilsvarende til 61 kroner.

EDB Business Partner endte i toppsjiktet av vinnerlisten med en oppgang på 8,2 prosent til 81,50 kroner. Merkantildata kom seg opp på 14-tallet etter kursløft på om lag 6 prosent til 14,30 kroner.

Til og med Opticom, som har vært ganske kjedelig i mange dager nå, begynte å røre på seg på slutten av dagen. Day traderne kastet seg over aksjen mot slutten av dagen og presset kursen opp 4,2 prosent til 574 kroner. Det er selvsagt peanøtter i Opticom-sammenheng, men som nevnt vi må ha i minne at vi har tilbakelagt ti temmelig triste børsdager.

Likevel var det virkelig indekstunge aksjer som Statoil (+ 2,5 prosent, 62,50 kroner), Norsk Hydro (+ 1,5 prosent, 384,50 kroner), Tomra (+ 2,2 prosent, 114 kroner), Orkla (+ 2,1 prosent, 172,50 kroner), Telenor (+ 1,6 prosent, 37,90 kroner), DnB (+ 2,0 prosent, 41,80 kroner), Bergesen d.y. (+ 2,6 prosent, 159 kroner) og til og med hardt pressede Kværner (+ 1,8 prosent, 56,50 kroner) som bidro til det store løftet i hovedindeksen.

Prisen på Brent-olje for levering i september hadde steget med om lag 50 cent til rundt 24,70 dollar per fat i det Oslo Børs stengte. Årsaken var selvsagt at Saudi Arabia nå begynner å signalisere at OPEC kan komme til å kutte produksjonen om oljeprisfallet fortsetter.

Dermed var ni dager med sammenhengende oljeprisfall over, og investorer med eksponering mot det norske aksjemarkedet håper at bunnen er nådd for denne gang.

Enden på det negative oljesentimentet sørget også for å løfte seismikkaksjene TGS Nopec (+ 6,8 prosent, 134 kroner) og PGS (+ 3,6 prosent, 87 kroner).

Blant de 20 mest omsatte aksjene på Oslo Børs torsdag var Frontline en ensom rød svale. Kursen falt med én krone til 147 kroner. Aktører i markedet opplyser at det for tiden er betydelig short-salg av Frontline i markedet.

Volumet på Oslo Børs er fortsatt forholdsvis tynt og tunge tradere som eksempelvis Handelsbanken Markets i Tomra, Orkla, Statoil og Telenor, og Morgan Stanley i Statoil, bidro til å blåse opp omsetningen. Aktiviteten siste halvtimen var imidlertid upåklagelig: Amerikanerne vet å verdsette en god trade når de ser en.

Det alle spør seg nå, er om dette er et såkalt "suckers rally", eller om det er begynnelsen på et nytt og bedre liv. Bare tiden vil vise...

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.