Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekk været der du bor

Endelig en gladmelding for nordlendingene: - Hold ut

Mens været har gått fra vondt til verre i nord, ble det i går satt norsk varmerekord for 2018 lenger sør. Men nå kommer endelig meteorologene med godt nytt for Nord-Norge.

SNART BEDRE: «Fikk nå gjort litt hagearbeid i dag», var teksten som fulgte med dette bildet av en snødekket hage i Vadsø i slutten av mai i fjor. Også i år har nordlendingene fått oppleve snø, mens man flere steder i Sør-Norge har opplevd temperaturer på over 30 grader. Nå blir det imidlertid bedre snart, lover meteorologene. Foto: Privat
SNART BEDRE: «Fikk nå gjort litt hagearbeid i dag», var teksten som fulgte med dette bildet av en snødekket hage i Vadsø i slutten av mai i fjor. Også i år har nordlendingene fått oppleve snø, mens man flere steder i Sør-Norge har opplevd temperaturer på over 30 grader. Nå blir det imidlertid bedre snart, lover meteorologene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 33,8 varmegrader sørget Nedre-Eggedal i Buskerud for å sikre seg en fersk rekord. Man må faktisk gå tilbake til 2014 for å finne en varmere dag i Sør-Norge, melder Meteorologisk institutt.

Mens man sør i landet kunne bade i sol, kunne man i store deler av Nord-Norge observere trær som ble revet over ende, flygende trampoliner, stengte bruer og flere kansellerte ferjeavganger. Det var rett og slett et skikkelig grisevær, med full storm og regnvær i går.

Det kraftige uværet førte også til at et cruiseskip i Honningsvåg slet seg fra fortøyningene i går kveld.

- Det har ikke vært en fantastisk sommer for nordlendingene så langt. Det har vært begredelig. I Tromsø tyder alt på at vi går mot en ny bunnrekord i antall soltimer, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

KRAFTIG VIND: Cruiseskipet Mein Schiff 3, som lå til kai i Honningsvåg, har slitt seg fra fortøyningene. Video: Randi Iren Olsen / Finnmarksposten Vis mer

Så langt i juni har det blitt registrert 56,9 soltimer, antall timer der sola er synlig, i «Nordens Paris». Den gamle bunnrekorden er på 95,6 soltimer.

- Gjennomsnittet for soltimer i Tromsø i juni er 222 timer. Det er lite som tyder på at de kommer til å nå det nivået, i stedet er det nok dessverre snakk om en ny bunnrekord, sier Gislefoss.

- Blanke ark

Men etter den sure svie, kommer tilsynelatende den søte kløe for innbyggerne i landets tre nordligste fylker.

Vinden er allerede godt i gang med å dempe seg. Meteorologene varsler i dag stiv kuling utsatte steder i nord.

- Det takler nordlendingene utmerket. Det vil minke enda mer i løpet av dagen, og det går riktig vei nå. I morgen er vinden allerede helt nede i frisk bris.

Det sier Gislefoss, som har flere gladmeldinger til alle som befinner seg i nord. For selv om de lave temperaturene vil holde seg stabile ut denne uka, er det mye som tyder på at det kan bli en endring.

- Det er sol og høyere temperaturer i sikte. Søndag er det 1. juli, og da har det meste av Nord-Norge lagt bak seg en dyster juni-måned med lite bra vær. Nå får de startet med blanke ark, og det er et værskifte med høyere temperaturer og mye bedre vær på vei, sier han.

Det er imidlertid ikke snakk om rekordvarme, slik man har registrert i sør.

- Men vi vil se 20-tallet på gradestokken flere steder i Nord-Norge i løpet av neste uke. Indre strøk vil trolig få de høyeste temperaturene. Det er foreløpig vanskelig å tidfeste når det slår til, men det ser ut som om det kan komme rundt tirsdag eller onsdag, sier Gislefoss.

Slik blir været der du bor:

Nord-Norge

- Perioder med kuling og nedbør fram til lørdag, før været letter på søndag når juli begynner. Utover neste uke blir det stigende temperaturer og finvær. Flere steder vil få temperaturer på over 20 grader.

Midt-Norge
- Det blir bra vær i dag, men regnbyger og lavere temperaturer torsdag og fredag. Temperaturene stiger igjen i løpet av helga, med mye pent vær i landsdelen. Det blir stort sett sol, med noen spredte byger. Gradestokken kommer til å holde seg i underkant av 20 grader, med unntak av torsdag og fredag da det blir rundt 10 grader.

Vestlandet
- Her blir det mye finvær framover. Temperaturene vil også kunne stige litt, og havne i overkant av 20 grader. Enkelte dager kan man nå 24 varmegrader. Det ser også ut som om de får en veldig fin helg.

Sør og Østlandet
- Det blir fortsatt godt og varmt i hele landsdelen. Så langt har det vært et markant temperaturskille ved kysten, der Kristiansand har ligget på rundt 20 grader - mens det lenger inn i landet har vært ti grader varmere. Nå ser det ut til at vinden skal dreie, og at også Kristiansand får temperaturer på over 25 grader. Fredag og lørdag dupper temperaturen, enkelte steder med så mye som ti grader. Temperaturene vil fortsatt ligge på rundt 20 grader, så vi kan ikke si at det kommer til å bli kaldt. Det er også stor skogbrannfare på Øst- og Sørlandet, så det er ikke anbefalt å fyre opp grillen midt i marka.

Værvinner?

- Er det mulig å plukke ut én værvinner?

- Sør-Norge blir værvinneren hvis man skal se på temperaturene. Men det er jo også noen som mener 30 grader er noe dritt, fordi det er for varmt. Men det er helt klart Sør-Norge som får det beste været, sier Gislefoss.

Etter å ha tenkt seg om et øyeblikk legger han imidlertid til:

- Men egentlig bør vi si at Nord-Norge blir værvinneren, dersom vi tenker litt over hvordan været har vært der. Jeg har full sympati med nordlendingene. Men min beskjed til dem er, hold ut. Det blir snart bedre.

SILD I TØNNE: Tusenvis av Oslo-boere strømmet til Sørenga da gradestokken nærmet seg 30 rød tidligere i år. Det var likevel noe de savnet. Video: Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer Vis mer