Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke siden 2001 har arbeidsledigheten i USA vært lavere

Endelig en god nyhet for Trump

... men USAs president må likevel tåle kritikk.

MÅ DELE ÆREN: Siden valgdagen i november har over en million ny jobber kommet til i privat sektor i USA, fortalte president Donald Trump i en tale igår. Han nevnte ikke at han først tiltrådte i januar i år - og dermed må dele æren med sin forgjenger Barack Obama. Foto: AFP/Saul Loeb
MÅ DELE ÆREN: Siden valgdagen i november har over en million ny jobber kommet til i privat sektor i USA, fortalte president Donald Trump i en tale igår. Han nevnte ikke at han først tiltrådte i januar i år - og dermed må dele æren med sin forgjenger Barack Obama. Foto: AFP/Saul Loeb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble USAs offisielle ledighetstall publisert, med en strålende nyhet for den sittende presidenten:

Ledighetstallene er nå nede på 4,3 prosent. Ikke siden 2001 har de vært lavere.

Men det hadde Donald Trump allerede tatt høyde for, i gårsdagens tale der han gjorde det klart at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen om globale klimatiltak.

Måtte dele æren

«Absolutt strålende økonomisk framgang siden valgdagen», sa Trump i talen, med «mer enn en million nye jobber i privat sektor».

Han nevnte ikke at omtrent halvparten av disse jobbene kom til under hans forgjenger Barack Obama.

Men det måtte selvsagt CBS minne ham på.

Dermed ble det kritikk også i dag, selv om det ikke var noen spektakulær ny omdreining i etterforskningen av Trump-administrasjonens Russland-forbindelser.

IGNORANT: Tidligere senator John Kerry kritiserte president Trump kraftig under en direktesending på fredag. Kerry kalte blant annet Trump «ignorant» når det gjaldt klimaforandring. Video: CNN Vis mer

- Mistet momentum?

Det hjalp ikke at jobbtallene viste at 138 000 jobber ble skapt i mai. På forhånd var det nemlig spådd 185 000 nye jobber.

«Skuffende», sa økonomen Lynn Reaser til CNN, og la til at det virket som om arbeidsmarkedet har mistet momentum.

Kritikken er imidlertid nærmest ubetydelig å regne, sammenlignet med raseriet han har fått rettet mot seg etter at det ble klart at presidenten har besluttet at USA skal trekke seg fra Paris-avtalen.

USAs tidligere president Barack Obama, som selv kjempet for klimaavtalen som ble inngått i 2015, mener blant annet at Trump-administrasjonen «avviser framtida» ved å trekke seg fra avtalen.

Hevder millioner av jobber sto i fare

Trump, som på sin side lovte «kansellering av Parisavtalen» allerede under valgkampen, har vist til nettopp det amerikanske arbeidsmarkedet i sine forsøk på å overbevise velgerne om at USA er tjent med å gå ut av avtalen. Et hovedargument har vært at avtalen vil koste amerikanske arbeidsplasser, og torsdag uttalte han at opptil 2,7 millioner jobber vil gå tapt innen 2025 dersom USA blir værende.

Dette avvises kontant av Obama, som mener klimatilpasset industri som vind- og solenergibransjen har «skapt noen av de raskeste tilstrømningene av godt betalte jobber de siste åra, og bidratt til det lengste sammenhengende rushet av jobbskaping i vår historie».

- For å si det enkelt har privat sektor allerede valgt ei lavutslippsframtid, sier USAs 44. president, og sier videre at alle landene som har sluttet seg til avtalen, vil tjene på den, gjennom satsing på næringsliv og forskning innen lavutslipp.

Trump har også blitt møtt med kritikk fra statsledere og organisasjoner fra hele verd. Blant dem er Tysklands forbundskansler Angela Merkel som beklager beslutningen, mens EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker omtaler utmeldingen som en «alvorlig feil».

OPPRØR: Arnold Schwarzenegger langer ut mot Donald Trumps nei til Parisavtalen. Klimaforkjemperen slår hardt tilbake mot klimaskeptikeren. I videoen advarer Arnold Schwarzenegger Trump mot følgene. Video: ATTN Vis mer

«Terminator»-oppgjør

Den tidligere guvernøren i California, Arnold Schwarzenegger refser Trumps avgjørelse om å droppe Parisavtalen i en ny video.

- En mann kan ikke ødelegge vår framgang, en mann kan ikke stoppe vår grønne energi-revolusjon, en mann kan ikke gå tilbake i tid. Det er det bare jeg som kan gjøre, sier Schwarzenegger i videoen, med en referanse til sin rolle i «Terminator»-filmene.

Norges statsminister Erna Solberg gikk sammen med statslederne i de fire andre nordiske landene ut med en felles erklæring, der de oppfordret presidenten til å «vise globalt lederskap, vi trenger USA på laget vårt».

Men en ting kan ingen ta fra Donald Trump: Ikke siden 2001 har arbeidsledighetstallene i USA vært lavere enn det de er akkurat nå.

Hele Norges coronakart