Endelig en Hollywood-kjendis som snakker scientologene og Cruise midt i mot

- Det er farlig, en ripoff og veldig, veldig destruktivt, sier scientologiavhopper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg har snakket med Jason i hemmelighet i litt over et år nå, sier Andreas Heldal-Lund til Dagbladet.no.

- I månedsskiftet mars-april dro jeg til Los Angeles og intervjuet ham. Han er den første virkelige kjente som står fram.

Andreas Heldal-Lund er en av de fremste kritikerne av scientologibevegelsen, og driver anti-scientologinettstedet Operation Clambake.

Øverst i denne saken kan du se et intervju han har fått i stand med skuespilleren Jason Beghe.

Beghe har blitt mye brukt i interne scientologvideoer. Han har ellers spilt i flere filmer og en rekke TV-serier som Criminal Minds, The District, CSI, Chicago Hope og Melrose Place.

Klippet er en teaser til et langt intervju som vil offentliggjøres snart. Ifølge Heldal-Lund er dette første gang en av scientologbevegelsens sentrale kjendis-avhoppere går ut og åpent kritiserer bevegelsen.

- Kjendisene er scientologikirkens viktigste våpen, sa han i et intervju med Dagbladet Magasinet tidligere i år.

Tilsvarende viktig mener han det er at en av kjendisene nå kritiserer scientologene.

Endelig en Hollywood-kjendis som snakker scientologene og Cruise midt i mot

- Jason Beghe var en av de mest aktede kjendisemedlemmene av scientologkirken. Andre kjendiser så opp til ham. Dette vil ha en enorm effekt og det er ventet at dette vil ryste grunnvollene i bevegelsen, sier Heldal-Lund til Dagbladet.no.

- Jeg har snakket med andre kjendiser som er i ekstase over at han har gjort dette, sier han.

Scientologikirken er kjent for sin sterke tilknytning til en rekke kjendiser.

Tom Cruise er verdt ei bok for seg selv i historien om scientologene, en video han laget utløste for eksempel en regelrett hackerkrig.

Andre kjendismedlemmer er John Travolta, Jason Lee, Lisa Marie Presley, Kirstie Alley og Isaac Hayes. Du kan se hele lista her.

I videoen sier Beghe blant annet om scientologikirken:

- Det er farlig, en ripoff og veldig, veldig destruktivt.

- Hvis scientologi er virkelig, så er noe virkelig galt (fucked up). De leverer ikke det de lover.

Videre sier han:

- Jo lenger opp i systemet du går, jo verre blir det. Det er det jeg ser.

- Jeg har vært i luksussituasjonen at jeg har vært inne i Scientologikirken, og kommet ut igjen, og det er et perspektiv de som fortsatt er inne ikke har, sier han i intervjuet.

Andreas Heldal-Lund gjorde ikke intervjuet selv, men det var han som fikk det i stand. Beghe valgte å stille opp etter en rekke samtaler med nordmannen.

- Han følte seg bedratt og vi diskuterte hva vi kunne gjøre. Til slutt reiste jeg til ham og vi gjorde et omtrent to timer langt intervju, sier den norske forretningsmannen til Dagbladet.no.

Jason Beghe brøt ifølge Heldal-Lund med scientologene for et par år siden.

- Prosessen med å bryte ut er noe som tar tid. Hvis du melder fra at du ønsker å slutte, må du gå gjennom en prosess der du blant annet må intervjues og signere på taushetsavtaler. Derfor er det mange som ikke sier at de slutter, men heller sklir langsomt ut, sier han.

Heldal-Lund er ifølge seg selv definert som en fiende av scientologene, og har opplevd å ha hatt privatetterforskere fra kulten etter seg i lang tid.

Dagbladet Magasinet skrev tidligere i år en stor sak om 43-åringens kamp mot scientologene, og scientologenes kamp mot hans arbeid.

• Les også: Her er Tom Cruise-videoen de prøver å stanse

IKKE MEDLEM LENGER: Jason Beghe.
MEDLEM: Kirstie Alley.
MEDLEM: Tom Cruise.
MEDLEM: John Travolta.