Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig en hyggelig Lambda-historie

Skotske Jill Noble (58) har klart kunststykket å avlefram lam som likner pandabjørner.

SE, EN «LAMBDA»! Bonde Jill Noble (58) har fått lamunger som likner pandabjørner. Foto: AB Images Scotland
SE, EN «LAMBDA»! Bonde Jill Noble (58) har fått lamunger som likner pandabjørner. Foto: AB Images Scotland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her hjemme på bjerget forbinder folk flest Lambda med katastrofal byråkratisk sauehodebehandling av Munchs nye storstue som det slett ikke ser ut til å bli noe av. I Skottland, derimot, er Lambda en søt suksesshistorie.

For når de nye pandabjørnene Yang Guang og Tian Tian  i Edinburgh Zoo, ikke klarte å bli gravide etter sitt nylige forsøk, kommer bonde Jill Noble (58) trøstende til: Hun har nå klart å ale fram lamunger som nær likner pandabjørner på en prikk, melder Daily Mail.

Og navnet på de helt spesielle lammene:

«Lambda», selvfølgelig!

SØTE, SMÅ: Seks slike små pandalam har sett dagens lys på gården i Skottland. Foto: AB Images Scotland
SØTE, SMÅ: Seks slike små pandalam har sett dagens lys på gården i Skottland. Foto: AB Images Scotland Vis mer

Seks små pandalam er blitt født på Windy Gowl-gården i skotske Peeblesshire denne sesongen. Alle har de distinkte svarte ringer rundt øynene, hvite fjes og et par svarte ører.

Studerte genitikk - 2011, året vi startet oppdrett, var virkelig pandaens år. Du kunne ikke gå noe sted uten å høre om de nye attraksjonene i Edinburgh Zoo. Det var da vi kom på ideen om å ale fram Lambdaer eller pandalam, sier Noble.

Hun vil ikke røpe hvordan de har klart å få lammene til å se ut som pandabjørnunger.

- Vi visste det ville bli vanskelig, siden sauene ikke likner pandaer i det hele tatt. Men da de ble født, og vi så de svarte øynene, ble vi fortryllet, sier Jill Noble.

Bonden, som startet gårdsdriften for 24 år siden, hadde aldri blandet saueraser før eksperimentet som startet i november i fjor.Hun brukte timevis på å studere genetikken til svarte, hvite og blandingsfargede får.

KOSER SEG: Jill Noble håper «Lambdaene» blir en suksess. Foto: AB Images Scotland
KOSER SEG: Jill Noble håper «Lambdaene» blir en suksess. Foto: AB Images Scotland Vis mer

- Alle er imponerte over hvordan disse små lammene ser ut. Vi tenker på navn til dem for tida og vurderer å kalle to av dem Yang Guang og Tian Tian, etter pandaene i dyrehagen, sier Noble.

- Framtidas lam Bonden har stor tro på å få en god pris for lammene når hun bringer dem til markedet. Lammene, som stammer fra både skotske og islandske sauer, vil snart få deres eget avkom. Jill Noble er spent på hvordan ungene deres vil se ut.

På gården har hun 120 får, islandske kuer og Red Aberdeen Angus.

- Jeg håper virkelig at pandalammene blir en suksess. De er fantastiske, og hvem vet, kanskje blir de framtidas lam, sier Jill Noble.

MISLYKTES:Yang Guang, den mannlige pandaen i Edingburgh Zoo, mislyktes nylig i et forsøk på å gjøre sin kvinne i dyrehagen gravid. Foto: REUTERS/David Moir
MISLYKTES:Yang Guang, den mannlige pandaen i Edingburgh Zoo, mislyktes nylig i et forsøk på å gjøre sin kvinne i dyrehagen gravid. Foto: REUTERS/David Moir Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling