- Endelig en militærmakt i Europa

USA tror tyrkisk EU-medlemskap byr på styrket forsvar og mer arbeidskraft i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON DC (Dagbladet.no): USA gleder seg stort over at EU i går åpnet dørene for Tyrkia, selv om det i første omgang bare blir forhandlinger om medlemskap.

USA har lenge vært Tyrkias sterkeste støttespiller. Den siste uken har utenriksminister Condoleezza hatt en rekke telefonsamtaler med Tyrkias statsminister Erdogan og utenriksministre i EU for å flagge USAs syn.

Bedre forsvar

- At det nå åpnes for tyrkisk medlemskap i EU har meget stor strategisk verdi for oss. Det er historisk, sier sentrale kilder i det amerikanske utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

- Tyrkia bruker store penger på forsvar og sikkerhet - noe EU-landene ikke prioriterer lenger. Å få inn et land som er seriøst på forsvar kan være godt for Europa, sier de til Dagbladet.no.

USA mener de europeiske landene bruker for lite penger på forsvar og sikkerhet. Gjennom NATO har de fremmet en målsetning om at to prosent av medlemslandenes brutto nasjonalprodukt skal gå til forsvar. Et mål bare USA og Tyrkia overgår i dag.

Ung arbeidskraft

Samtidig mener ekspertene i det amerikanske utenriksdepartementet at Tyrkia vil kunne redde EU fra eldrebølgen som nå skyller over Europa.

- Endelig en militærmakt i Europa

- Europa blir eldre, og det blir ikke flere av dere, sier en, og viser til at folketallet i EU er i ferd med å synke fordi det fødes færre barn.

- Det vil bli et stort behov for frisk arbeidskraft i Europa innen denne generasjonen for å opprettholde balansen. Tyrkia kan bidra stort med dette, mener ekspertene.

Muslimsk idealstat

Men fremst av alt mener USA at et tyrkisk EU-medlemskap vil gjøre Tyrkia modell for et vestvendt sekulært muslimsk demokrati bygget på «gode verdier».

- Både Clinton- og Bush-administrasjonen har aktivt støttet et framtidig tyrkisk EU-medlemskap. Vi bryr oss om Tyrkia som et sekulært muslimsk land, tilknyttet demokratiske institusjoner som NATO og EU. Det er bra for Europa, det er bra for Tyrkia, og det er bra for oss, sier USAs viseutenriksminister Nicholas Burns til Dagbladet.no.

USA håper et tyrkisk EU-medlemskap vil oppmuntre andre muslimske land til å reformere seg og vende nesa mot vesten. Samtidig mener USA at kravene som EU stiller vil føre til ytterligere reformer og demokratiseringer i Tyrkia, som viser vei for andre muslimske land som ønsker tettere bånd til vesten.