Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig en Nokas-dømt som ikke tas i løgn

Alf Henrik Christensen (44) er ikke helt som de andre Nokas-ranerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Likevel ble ikke Christensen trodd av Stavanger tingrett, som dømte han til 13 års fengsel for å ha deltatt i Nokas-ranet.

Christensens problem er at han kjørte til Stavanger sammen med Erling Havnå søndagen før Nokas ble ranet, og han mangler alibi for minuttene før og etter at Nokas ble ranet.

Nå snakker Alf Henrik Christensen rett til juryen i lagmannsretten, med håp om å bli trodd og frikjent. Christensen har holdt fast på den samme forklaringen både i politiavhør, under behandlingen i tingretten og nå i lagmannsretten.

Bortsett fra Erling Havnå, har ingen av de andre Nokas-dømte sagt at de kjenner Christensen. Ingen DNA-spor knytter ham til ransutstyr. Aktoratet mener han leide bilen som ble brukt under ranet, og hevder at hans rolle kan ha vært som vaktmann i Sørmarka der ranerne byttet biler.

Sov i bilen

Christensen hever at han var i Stavanger for å handle rør. Han drev et pumpefirma i Haugesund, og var jevnlig på tur fra hjembyen Arendal til Haugesund, via Stavanger. Ransmorgenen var han innom en rørhandel i Stavanger for å handle materiell.

Han hevder at han overnattet i bilen på en parkeringsplass, etter eget utsagn en vanlig måte å tilbringe natta på tur på.

Aktoratet mener han kan ha rukket å delta i Nokas-ranet og så kjøre til rørhandelen på Hundvåg like utenfor Stavanger. Det benekter Christensen, han forklarer at han somlet litt med å finne fram til forretningen.

MANGLER ALIBI: Alf Henrik Christensen hevder han mangler alibi fordi han kjørte til en rørhandel og overnattet i bilen. Foto: Erling Hægeland
MANGLER ALIBI: Alf Henrik Christensen hevder han mangler alibi fordi han kjørte til en rørhandel og overnattet i bilen. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Rett fra soning til barnevern

Sjøl om Alf Henrik Christensen benekter straffskyld i Nokas-ranet, har han ikke et helt rent rulleblad. For noen år siden ble han dømt til to års fengsel for spritsmugling. Under soning på Åna på Jæren hoppet han over et gjerde i luftegården og stakk av.

Han levde glade dager i Danmark ei tid, men ble så arrestert på grensa mellom Danmark og Tyskland. Dermed var det slutt på friheten.

Christensen sonte ferdig straffen, og gikk rett fra fengselscella til en jobb i det private barnevernet. Omsorgsjobben ga mersmak, og Christensen begynte på vernepleierutdanning. Samtidig drev han rørfirmaet, og det ble stadige bilturer via Stavanger til Haugesund.

Alf Henrik Christensen har kjent Erling Havnå i mange år. De har også en felles hobby i kickboksing.

Havnå frikjenner Christensen for Nokas-ranet. Men Havnås troverdighet er svært tynnslitt etter hans mange løgner under politiavhør og i tingretten. Så attesten fra Erling Havnå er kanskje ikke verdt så mye.

<B>SLAPPET AV:</B> Kjell Alrich Schumann, som av flere av Nokas-ranerne, pekes ut som drapsmannen, slappet av i Gulating lagmannsrett med å lese Dagladet.