Endelig en troverdig Nokas-raner i retten

Johnny Thendrup (40) innrømmer å ha vært med på ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Johnny Thendrup (40) innrømmer at han var med på Nokas-ranet og er den eneste av de tiltalte så

langt som verken dommer eller aktor har klart å nagle til løgner. Alle andre som har avgitt forklaring, har svekket sin troverdighet ved å servere en serie løgner og oppdiktede dekkhistorier.

Thendrup har til og med avslått å lese dokumenter om Nokas-saken.

-Jeg ville helst forklare alt for retten ut fra eget minne, sa Thendrup i retten.

De andre som har avgitt forklaring har enten nektet straffskyld eller prøvd å distansere seg så mye som mulig fra selve ranet og de dødbringende skuddene mot Arne Sigve Klungland. Med alvorlig skuddskade i låret hadde Thendrup ikke så mye valg, han måtte erkjenne at han var på domkirkeplassen og hadde en sentral rolle under ranet.

Også Johnny Thendrup dekker de andre ranerne. Han nekter å oppgi navn, men sier alt om David Toskas rolle.

- Han var jo sjefen, og har innrømmet sin rolle i Nokas-ranet, sa Thendrup.

Rømte til Nederland

Fra før han bare en betydningsløs dom på samvittigheten. Men han hadde møtte David Toska på en fest og kjente andre som seinere ble med på ranet. Broren, medtiltalte Thomas Thendrup, hadde sterkere kopling til Toska-miljøet. På spørsmål fra aktor Arild Dommersnes svarte Johnny Thendrup at han uansett ville ha beskyttet sin bror, og aldri ha innrømmet om han var med på noe ran eller ikke.

Thendrup sa at han var nervøs og skremt under ranet og ikke minst i ukene og månedene etter ranet. Han var inne på tanken om å melde seg, men frykten for å bli isolert fra familien holdt ham fra det.

Han nektet å ta imot ransutbytte. I stedet solgte han sin bil og båt for å få penger til å forsørge seg og familien. Da det begynte å brenne under beina hans i vinter og vår, stakk han av til Amsterdam. Der holdt han seg dels skjult, dels bodde han hos sin kones bror. I mai ble han pågrepet av nederlandsk politi.

Ressurssterk og reflektert

Johnny Thendrup kunne også lett ha svekket tiltalten mot medtiltalte Dan Pettersen fra Sandnes. Pettersen har gitt en forklaring for retten der han forklarer hva han gjorde ransdagen, og at han kom hjem og overrasket en skuddskadd Thendrup på kjøkkengolvet.

Johnny Thendrup ville ikke bekrefte Pettersens framstilling.

Selv om dommer Helge Bjørnestad gjorde Thendrup oppmerksom på at dette bidro til å svekke Pettersnes forklaring, fastholdt Thendrup at han ikke vil si noe mer om Dan Pettersens rolle.

Johnny Thendrup er rørlegger og tobarnsfar. Han framstår ressurssterk og velformulert i retten. Men fristelsen til lettjente penger ble for stor, og han stolte på David Toskas ord om at ranet ville bli enkelt \'som å knuse kjeks\'.

FORSVARER JOHNNY THENDRUP: Advokat Johnny Veum forsvarer NOKAS-raner Thendrup i Stavanger.