Endelig en venn

May Qviller (76) følte seg ensom. Helt til 18-årige Knut Steen fra Oslo Røde Kors ble hennes besøksvenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er blant Oslos mange aleneboere og savnet sårt en venn.

Han er tenåring og skoleelev, men ønsket å gjøre noe meningsfylt. En lege anbefalte henne en besøksvenn fra Røde Kors. Deres første møte for få uker siden var full klaff. Nå møtes de ukentlig.

Stort behov

- Vi har det så hyggelig sammen, sier May Qviller.

- Praten flyter godt mellom oss. Vi deler samme interesse for kunst og kultur og har allerede avtalt å gå på en opplesning sammen på Vigeland-museet og seinere på teaterbesøk, sier Knut Steen.

18-åringen går i 2. klasse på dramalinjen på Hartvig Nissen videregående skole. Målet hans er å bli skuespiller.

- Ungdomskulturen er veldig selvsentrert. Jeg ville gjøre noe meningsfylt, ikke bare meg, meg, meg og hva jeg skal gjøre neste helg, og helga etter den. De eldre har ofte en ro rundt seg som jeg liker, forteller Knut Steen.

Han er en av rundt 300 besøksvenner i Oslo Røde Kors, men behovet for besøk er stort. I dag står 30 mennesker på venteliste hos humanitærorganisasjonen i håp om å få en venn.

- De fleste tror jeg har det så bra, men slik er det jo ikke. Barna bor til dels langt unna og har nok med sitt, mine gjenlevende søsken har dårlig helse, og venner har falt fra, sier den eldre kvinnen, og legger til:

- Da Dagbladet skrev om ensomme Arne og hans opplevelse av klikker på eldresenteret, kjente jeg meg igjen. Slik føler jeg det også, derfor holder jeg meg unna, sier May Qviller.

I 46 år har hun bodd i blokka i Ullevålsveien i Oslo. Lårbeinsbrudd og dårlig hofte gjør at det er vanskelig å komme seg ut. Hun støtter seg til krykker, men ønsker seg helst en arm å holde i.

Ingen lønn

- Kameratene mine rynker litt på nesa over at jeg vil bruke fritida mi på en gammel dame, mens jentene synes det høres veldig fint ut, ler Knut Steen.

Samtalen går lett mellom de to nybakte vennene. De diskuterer litteratur og teater.

- Det har aldri eksistert så mange tilbud, men heller ikke så mye ensomhet. Ensomhet knytter seg ikke nødvendigvis til det å være alene. Du kan være uhyggelig ensom midt i en menneskeflokk, sier 76-åringen ettertenksomt.

FULL KLAFF: May Qviller (76) er heldig. Hun og besøksvenn Knut Steen fra Oslo Røde Kors, stortrives sammen.