Endelig er Matilde (2) hjemme igjen

Og fra onsdag har SAS kontroll i Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Endelig har Matilde (2) kommet hjem igjen til Nesttun ved Bergen, fem døgn forsinket på grunn av kaoset i Bangkok.

Sammen med søster Maren (4), mamma Sissel og pappa Arnstein Mykletun fikk drømmeferien i Australia og Thailand en utmattende avslutning.

Og selv om den dramatiske beleiringen av begge flyplassene i Bangkok fortsetter, regner SAS med å være a jour med sine passasjerer til Skandinavia allerede i løpet av onsdagen.

I går fikk SAS av gårde en maskin fra den militære flyplassen U-Tapao, og i løpet av to døgn går tre fullastede SAS-fly nordover fra Phuket.

Her finner du SAS’ planer for de tre ekstraflyene.

Phuket

- Den militære flyplassen var ikke egnet til å ta seg av så store folkemengder. Så for vårt vedkommende har vi ikke planer om å frakte flere passasjerer derfra enn de 250 som kom hjem i år. Og etter de tre flyene fra Phuket er vi langt på vei à jour med våre passasjerer, sier kommunikasjons-direktør Thomas Midteide i SAS Norge til Dagbladet.no.

SAS har betalt hotell og forpleining for sine passasjerer i Bangkok.

- Det hadde vi ikke noen plikt til, men valgte å gjøre det likevel. Etter internasjonale regler står flyselskapene ikke juridisk og økonomisk ansvarlige for slike situasjoner utenfor deres rekkevidde.

 KAMP OM LEDIGE SETER:  Også mandag kom flypassasjerer seg ut fra Bangkok - etter mange timer i kø. Foto: REUTERS/SCANPIX.
KAMP OM LEDIGE SETER: Også mandag kom flypassasjerer seg ut fra Bangkok - etter mange timer i kø. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

SAS betaler også tilbake billettpengene til passasjerer som ikke har kommet seg av gårde til Bangkok de siste dagene på grunn av flyplass-kaoset.

- I løpet av de nærmeste dagene regner vi å ha normal trafikk til Thailand igjen, selv om det kan bli til Phuket istedenfor Bangkok. Det betyr at vi ikke betaler tilbake for disse billettene. Men det er heller ikke mange som har henvendt seg til oss om at de er engstelige. 

Ikke farlig

- Vi følger reiseråden til ambassaden og Utenriksdepartementet, som ikke mener det er noen generell fare med å dra til Thailand, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide.

Her finner du ambassadens råd til nordmenn som skal reise til Thailand - eller forsøker å komme seg hjem.

Familien Mykletun dro hjem fra den militære flyplassen søndag, og fikk det samme kaotiske inntrykket som kommunikasjonsdirektøren i SAS Norge.

- Beleiringen gjorde det vanskelig å reise med små barn. Det gikk en masse rykter hele tiden uten informasjon, og vi ble sju timer forsinket. Det er fint å være hjemme, og vi fikk i alle fall med oss litt bagasje, konstaterer Arnstein Mykletun.

28 elever fra to klasser på Agder folkehøgskole er strandet i Bangkok. De skulle reist hjem mandag.

- Ikke utrygge

- KLM håper å få oss hjem via Amsterdam onsdag, men ingenting er sikkert. Vi vil selvfølgelig hjem, men situasjonen er ikke utrygg. Nå er vi på konsert, så vi har det bra, sier en Agder-elev, Joachim Høyer, til Dagbladet.no mandag kveld.

To andre klasser fra Agder folkehøgskole er på tur nord i Thailand.

Charterselskapet Apollo fikk hjem 243 passasjerer fra Thailand søndag, blant dem 31 nordmenn.

HJEMME I BERGEN: Matilde (2) er hjemme igjen på Nesttun i Bergen etter drømmeferie i Australia og Thailand. Hjemturen tok fem døgn lenger enn beregnet.