Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endelig er mystiske «El Jefe» - USAs eneste ville jaguar - fanget på film

Det tok tre år, ifølge forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jaguar, eller panthera onca som den heter på fagspråket, er Sør-, Mellom- og Nord-Amerikas største kattedyr.

Ifølge Store norske leksikon skal arten være forsvunnet fra USA, men nå har tålmodige forskere i Arizona endelig klart å få et glimt av dyret som skal være den siste gjenlevende jaguaren i De forente stater.

Eksemplaret har kallenavnet «El Jefe», som på engelsk oversettes til «The boss», og lever i aller høyeste grad opp til navnet.

I videoen øverst i saken kan du se den flotte jaguaren bevege seg gjennom tett skogterreng. Tilsynelatende svært lite affisert av sensorkamerautstyret som nå offisielt har gjort dyret udødelig. 

- Å studere disse særdeles sky kattene er i seg selv ekstremt vanskelig, men å følge det eneste kjente individet i USA er spesielt utfordrende. Vi har brukt tre år på sporing, datainnsamling og klargjøring av opptaksposisjoner. Disse klippene representerer høydepunktet i forskningen vår, sier biologen Chris Bugbee i en uttalelse fra organisasjonen Center for Biological Diversity.

Ifølge forskerne er «El Jefe» en hannkatt og beskrives som et «prima eksemplar». Han er fotografert en rekke ganger, men for inntil et par dager siden var han aldri blitt fanget på levende bilder.

Observasjonen er også et viktig steg i kampen mot etableringen av en planlagt koppermine i Santa Rita-fjellene, utenfor byen Tuscon, hvor jaguaren lever. I 2014 satte myndighetene i USA av rundt 800 000 dekar til bevaring av jaguar i Arizona, skriver The Los Angeles Times.

Kun tiger og løve er større enn jaugar i størrelse, og kattedyret er kjent for sitt svært kraftige bitt, som kan knuse hodeskallen til byttedyr med et nøye plassert jafs. Skilpadder og alligatorer skal blant annet stå på menyen.

Avskoging og krypskyting er noen av grunnene til at jaguar stadig blir et mer sjeldent syn. I Sør-Amerika risikerer de også å bli skutt på flekken av sinte kvegbønder som vil beskytte levebrødet sitt.