Endelig er mystiske «El Jefe» - USAs eneste ville jaguar - fanget på film

Det tok tre år, ifølge forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jaguar, eller panthera onca som den heter på fagspråket, er Sør-, Mellom- og Nord-Amerikas største kattedyr.

Ifølge Store norske leksikon skal arten være forsvunnet fra USA, men nå har tålmodige forskere i Arizona endelig klart å få et glimt av dyret som skal være den siste gjenlevende jaguaren i De forente stater.

Eksemplaret har kallenavnet «El Jefe», som på engelsk oversettes til «The boss», og lever i aller høyeste grad opp til navnet.

I videoen øverst i saken kan du se den flotte jaguaren bevege seg gjennom tett skogterreng. Tilsynelatende svært lite affisert av sensorkamerautstyret som nå offisielt har gjort dyret udødelig. 

- Å studere disse særdeles sky kattene er i seg selv ekstremt vanskelig, men å følge det eneste kjente individet i USA er spesielt utfordrende. Vi har brukt tre år på sporing, datainnsamling og klargjøring av opptaksposisjoner. Disse klippene representerer høydepunktet i forskningen vår, sier biologen Chris Bugbee i en uttalelse fra organisasjonen Center for Biological Diversity.

Ifølge forskerne er «El Jefe» en hannkatt og beskrives som et «prima eksemplar». Han er fotografert en rekke ganger, men for inntil et par dager siden var han aldri blitt fanget på levende bilder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer