Endelig er strømmen tilbake!

Steigen fikk strømmen tilbake i ettermiddag etter seks døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter seks døgn med kulde og mørke kom strømmen tilbake til Steigen rundt klokka 14.30 på tirsdag.

- Nå er jeg veldig, veldig lettet. Men det føles nesten som jeg skal ramle sammen. Nå må vi få ting til å fungere, få varmet opp rom som har vært nede i null grader, og håper å få åpnet barnehagene og rådhuset i morgen. Torsdag håper vi at skolene vil åpne, sier ordfører Berit Woie Berg til Dagbladet.no.

- Først om et par dager vil vi vite omfanget av strømbruddet, om ting er blitt ødelagt på grunn av de lave temperaturene. Så skal vi evaluere beredskapsprosessen, sier ordføreren.

- Blir det feiring i Steigen i kveld?

- Det blir det helt sikkert rundt omkring. Selv ser jeg mest fram til et varmt bad. Eller en god, lang dusj.

Jobbet hele dagen

- Vi jobber på spreng, og foreløpig er arbeidet i rute. Vi håper strømmen skal være tilbake før klokka fire i ettermidddag, sa E-verkssjef Asbjørn Hansen i Nord-Salten Kraftlag til Dagbladet.no tirsdag formiddag.

Han fikk rett. Da var folk i Steigen nesten i ferd med å mistet motet


- Vi er på grensen av hva vi klarer. Nå har vi gått på nødløsninger i så lang tid. Men må vi så må vi, sa ordfører Berit Woie Berg til Dagbladet.no rundt klokka tolv i formiddag.

Problemer på eldresenter

Tirsdag formiddag fikk kommunens største eldresenter Steigentunet problemer med oljefyren. Det kunne fort ha blitt kritisk.

- Her bor 70-80 eldre mennesker. Heldigvis har de nå fått strøm som en nødløsning, sier ordføreren.

- Vi har koblet om den lille strømmen som finnes for å levere ekstraordinært til Steigentunet, forteller Asbjørn Hansen.

Dermed greier de eldre å holde varmen.

Kraftlaget har hatt tolv personer som jobbet på spreng på Hopfjellet mellom Falkelv og Botn, der hovedstrømlinjene ligger.

- I dag har heldigvis været vært bedre i området. Et av problemene har vært at det har vært for dårlig sikt til å jobbe. Helikoptrene som flyr inn utstyr har ikke kunnet komme fram. Nå håper vi det ikke kommer nedbør i løpet av dagen, sier E-verkssjefen.

Fortsatt beredskap

- Hvis ikke strømmen kommer til klokka 16.00 skal vi ha et nytt beredskapsmøte, forklarte ordføreren.

Steigen er uten strøm for sjette døgn på rad, og butikken, som har holdt åpent noen timer per dag, er for lengst fri for brød og pålegg. Kjøle- og frysevarer har gått i søpla i stor stil.

- Her hvor jeg bor er det åtte mil til nærmeste matbutikk som har strøm, sier Woie Berg.

Helt svart er det likevel ikke i Steigen. Kraftlaget har delt kommunen inn i seks soner, som hver får strøm i to timer av gangen to ganger i døgnet. Dette er i hovedsak for at bygdas 70-80 melkebønder skal kunne melke kyrne to ganger i døgnet.

Folk fryser

Det største problemet nå er at det er kaldt. De som ikke har mulighet til å fyre med ved har gassovner som tar den verste kulda. Flere har måttet flytte inn hos venner eller familie for å holde varmen.

- Folk fryser. Det er kaldt i hjemmene, og flere eldre har måttet flytte midlertidig inn på eldresenter. Samtidig jobber hjemmetjenesten på spreng, og både lærere, førskolelærere og folk fra kommunen er satt inn i hjemmetjenesten for å avhjelpe situasjonen, forteller ordføreren.

Alle skoler og barnehager samt rådhuset har vært stengt i flere dager.

- Vi har hverandre

Pensjonist Per Skjelstad har bodd i Steigen i snart femti år, men aldri opplevd at strømmen har vært borte mer enn seks sju timer. Likevel skryter han av kommunens innsats for å hjelpe de som trenger det.

- Vi har parafinlamper og masse stearinlys, så lys har vi, forteller Skjelstad til Dagbladet.no.

- Hvordan holder dere varmen?

- Vi har jo hverandre. Og heldigvis har vi mulighet til å fyre med ved. Koke mat gjør vi hos naboen, forteller Skjelstad, som mener folk er flinke til å hjelpe hverandre når det trengs.

- Vi har det bra vi, men de det går hardest utover er bøndene. Og enkelte eldre som bor alene på små steder. Nå hører jeg at en del av nødaggregatene som er satt ut har sviktet, og det kan føre til flere problemer, sier Skjelstad.

Det siste han hørte på lokalradioen er at strømmen skal komme tilbake i løpet av dagen.

- Jeg håper det stemmer, sier Per Skjelstad.

UVÆR: Slik har det sett ut på Hopfjellet i Steigen der hovedstrømlinjene har ligget flate etter uvær og strømbrudd på torsdag. Nå er strømmen tilbake.
FORTVILET: Steigen-ordfører Berit Woie Berg sier at innbyggerne i kommunen er i ferd med å nå smertegrensen. - Men må vi så må vi, sier hun til Dagbladet.no.
<B>KNAKK SOM EI FYRSTIKK:</B> Slik så en strømstolpe i Steigen ut etter at den knakk rett av under uværet på torsdag.