Endelig erstatning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gladnyhet fra Forsvaret kom fredag fullstendig i skyggen av den tragiske meldingen om den norske kapteinen Trond Petter Kolsets død i Afghanistan: Endelig vil regjeringen lovfeste at staten har ansvar for å gi erstatning til norske soldater som er blitt skadd i internasjonale operasjoner.

Norske veteraner har kjempet for en slik erstatning helt siden 1980-tallet. Nå er det bestemt at staten tar ansvar for enhver skade eller sykdom som rammer dem som tjenestegjør i operasjoner utenlands. Dette gjelder også psykiske belastningsskader. En vederlagsordning skal sørge for at det skal betales et erstatningsbeløp for skader så langt tilbake som 1978. Dette vederlaget skal begrenses oppad til rundt 2,45 millioner kroner. For skader som skjer etter 2010, når den nye loven trer i kraft, blir det maksimale erstatningsbeløpet fem millioner kroner.

Det er bra at regjeringen endelig tar på seg dette ansvaret. Men det er vanskelig å forstå hvorfor de som blir skadd neste år kan få dobbelt så stor erstatning som de som skades i år.