Endelig får Begum (80) se familien igjen

For første gang i historien åpnes den kasjmirske grensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Indere kan for første gang på lovlig vis krysse grenseovergangen som skiller den indiske og den pakistanske delen av Kashmir, skriver nyhetsbyrået AP.

Den midlertidige åpningen har som mål å gjenforene familier. I går krysset 23 indere den tungt militariserte grenseovergangen i håp om å finne familie og venner i god behold etter jordskjelvet som rammet regionen den 8. oktober i år.

De har ikke sett hverandre siden krigen mellom landene i 1948, som delte Kashmir i to.

Håper familien er i live

En av de første som kom over til den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir er 62 år gamle Khair-ul-Nissa Shah. Hun skulle besøke søstrene sine, som giftet seg med menn på den pakistanske siden for over 40 år siden.

- Jeg skal finne ut hvem som overlevde jordskjelvet og hvem som døde. Det har ikke kommet noe nytt fra dem. Jeg gleder meg til å møte søstrene mine, forteller hun.

60 år gamle Ali Zaman drar også over grensen for første gang.

- Jeg drar for å besøke niesene mine i Balgran. Jeg må få vite om de har overlevd, sier Zaman.

- Jeg er glad jeg har mulighet til å reise, på tross av at jeg har mistet alt i skjelvet, sier han.

GRENSEN: Innbyggerne i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir krysser den smale brua over elva Kishanganga, som skiller de to delene. Forhåpentligvis finner de familie og venner på den andre siden i god behold. Begge foto: Scanpix
GRENSEN: Innbyggerne i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir krysser den smale brua over elva Kishanganga, som skiller de to delene. Forhåpentligvis finner de familie og venner på den andre siden i god behold. Begge foto: Scanpix Vis mer

Et nytt håp?

Den sivile grensetrafikken er foreløpig på et lavt nivå. Årevis med sammenstøt har satt sine spor.

- Pakistan har overlevert en liste på 127 personer som ønsker å besøke familie og venner i den indiske delen av Kashmir, men India har ennå ikke godkjent listen, sier en anonym pakistansk tjenestemann.

Like fullt er det ikke til å komme fra at katastrofen har ført til et tettere samarbeid mellom de to atomstatene, som har vært i krig med hverandre tre ganger siden 1947. Den pakistanske presidenten uttalte i går at jordskjelvet - som tok livet av 86 000 pakistanere og ytterligere 1 350 indere - kan være en enestående mulighet for å få en slutt på fiendskapet mellom de to landene.

Begge landene kom med tilbud om humanitær assistanse etter katastrofen.

80 ÅR GAMLE BEGUM JAN: Drar over den nyåpnede grensen.