Endelig får Christine (11) hjelp

Husker du Christine som led av spisevegring, men var for ung og for syk til å få hjelp? Nå får hun et skreddersydd hjelpeapparat med sykepleiere og psykiatere rundt seg - det loves det fra Helse- og sosialdirektøren i Akershus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler at Christine nå er i gode hender. Jeg føler også at dette skjer kommer som en følge av at vi gikk ut i Dagbladet. Det er deilig å se at det hjalp, sier hennes mor, Kari (34), til Dagbladet.

For snaut to uker side fortalte hun Dagbladets lesere om datteren Christine, som i fjor høst sluttet å spise. Elleveåringen veier 22 kilo og er 140 centimeter høy.

Sentralsykehuset i Akershus maktet ikke å gi henne stort annen hjelp enn tvangsftring via en sonde i nesa. I tillegg fikk hun 50 minutter med psykolog i uka.

Christine selv er for syk til å juble over hjelpen helsemyndighetene i Akerhus nå lover å gi henne:

- Jeg er ikke glad. Jeg er jo fortsatt syk, konstaterer 11-åringen.

Ansvaret plassert

- Det skal ikke stå på penger. Nå er ansvaret for Christine plassert, forsikrer avdelingssjef Kari Ringstad ved Helse- og sosialdirektøren i Akerhus, som er den etaten som nå lover å etablere et hjelpeapparat rundt 11-åringen.

Follo-klinikken har ansvaret for det psykiatriske tilbudet, barneavdelingen ved SiA for det somatiske. To ansatte ved Follo-klinikken jobber nå iherdig for at Christine skal få et fullgodt psykiatrisk tilbud.

- I tillegg har flere institusjoner sagt seg villig til å gi bistand. Østbytunet bo- og behandlingssenter vil være med å diskutere et opplegg på sikt, sier Ringstad. Ungdomspsykiatrisk klinikk på Nordbytunet vil bistå med fagpersonell. Follo-klinikken avventer nå et brev fra barneavdelingen på SiA. Deretter vil alle parter innkalles til et møte for å skreddersy et opplegg.

- Dette løses ikke på to dager. Men i løpet av de første dagene blir det hvert fall klart hva som vil skje de neste ukene, sier Ringstad.

Tre sykepleiere

- Er Christine dermed i gode hender?

- Jeg vil måtte tro det, svarer hun.

- Vi blir tatt bedre hånd om nå. Christine har lenge hatt en spesialpedagog som lærer. Nå får hun i tillegg tre faste sykepleiere samt veiledning utenfra, sier moren, som krysser fingrene:

- Det viktige er at hjelpen etableres raskt. Jeg tror Christine kan bli frisk, men beskjeden vi får er at det vil ta tid. Det bekymrer meg, sier moren, og understreker:
- Helsemyndighetene i Akerhus lovet allerede 24. februar at de skulle ordne et psykiatrisk dagtilbud til Christine. Det venter vi fortsatt på. Det viktige nå er at Christine får et helhetstilbud. Den dagen hun får det skal jeg juble.

Statsråden redegjør

Fokuset på jenta har ført til en omfattende brevveksling mellom byråkrater på forskjellig nivå i helsevesenet. Fylkeslege har bedt om redegjørelse fra Helse- og sosialdirektøren, som har krevd redegjørelse fra Sentralsykehuset i Akershus, som også må skrive brev til Follo-klinikken.

På Stortinget krever stortingsrepresentant Reidun Gravdahl (Ap) svar fra helseministeren på hvorfor ei jente som Christine ikke tilbys bedre hjelp.

Dermed har helseminister Dagfinn Høybråten personlig bedt om en redegjørelse om den unge anorektikerens situasjon. Under Stortingets spørretime onsdag svarer han.

LOVENDE UTSIKTER: Både Christine (11) og mamma Kari (34) er glade for hjelpen de nå er lovet. - Jeg føler at dette skjer kommer som en følge av at vi gikk ut i Dagbladet. Det er deilig å se at det hjalp, sier mamma Kari.