LEI PULVERKAFFE:  I dag skytes raketten med forsyninger til Den internasjonale romstasjonen opp fra Florida i USA. Om bord den ubemannede raketten er en spesialutviklet espresso-maskin som den italienske astronauten Samantha Cristoforetti har bestilt. Foto: AP Photo / NASA / Lavazza
LEI PULVERKAFFE: I dag skytes raketten med forsyninger til Den internasjonale romstasjonen opp fra Florida i USA. Om bord den ubemannede raketten er en spesialutviklet espresso-maskin som den italienske astronauten Samantha Cristoforetti har bestilt. Foto: AP Photo / NASA / LavazzaVis mer

Endelig får den italienske astronauten Samantha espresso-maskinen hun har ventet på

Raketten med forsyningene skytes opp i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ettermiddag klokka 16.33 lokal tid, skal raketten med ny sending forsyninger til Den internasjonale romstasjonen ISS skytes opp fra det amerikanske romfartsbyrået NASAs senter i Florida i USA.

I forsendelsen som er lastet om bord i en ubemannet rakett, er det blant annet to tonn med mat samt teknisk utstyr.

Og en espressomaskin, da.

På den internasjonale romstasjonen har nemlig den italienske astronauten Samantha Cristoforetti gått lei av kaffen som tilbys om bord.
Det skriver nyhetsbyrået AP.

Spesielt utviklet Det er imidlertid ikke hvilken som helst espressomaskin det amerikanske romfartsbyrået NASA skal sende opp til astronauten.

Ifølge AP skal kaffemaskinen være spesielt utviklet til astronauten Cristoforetti av italienske ingeniører, en kaffeprodusent og det italienske romfartsbyrået. Kreasjonen har fått navnet «ISSpresso».

Cristoforetti ankom romstasjonen sent i fjor. Kort tid etter, i januar i år, skulle egentlig også espressomaskinen ha blitt levert.

Rakett eksploderte Forsendelsen av kaffemaskinen ble imidlertid nedprioritert etter at den 14 etasjer høye ubemannede raketten som skulle sendes til ISS med forsyninger i oktober, eksploderte da den skulle ta av.

Espressomaskinen ventes dermed å bli godt mottatt av Cristoforetti, og sikkert også de fem andre astronautene som også er om bord ISS.

- Bedrer moralen Ifølge Dan Hartman, ISS' prosjektsjef ved NASA, er det ikke uvanlig at man gjør litt ekstra for å behage astronautene som bor og jobber på romstasjonen, ofte et helt år av gangen.

- Psykologisk støtte er veldig, veldig viktig. Vi gjør det for å bedre moralen om bord, sier han til AP.

Flere ganger har iskrem vært en del av forsyningene som er blitt sendt opp til ISS. Begrunnelsen har vært den samme: bedre moralen.

Ifølge ESAs (European Space Agency) hjemmesider er Samantha Cristoforetti utdannet ingeniør og har bakgrunn fra det italienske luftforsvaret som jagerflypilot. Hun ble astroanaut i 2009 og reiste til verdensrommet og ISS for første gang i 2012.

23. november 2014 ble hun altså sendt opp til ISS igjen.