I NEW YORK: statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, kronprins Haakon og utviklingsminister Nikolai Astrup på vei til FN-hovedkvarteret i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I NEW YORK: statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, kronprins Haakon og utviklingsminister Nikolai Astrup på vei til FN-hovedkvarteret i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

FN-toppuka

Endelig får kronprins Haakon lov til å drive valgkamp

Kronprins Haakon gleder seg til å prøve å sikre Norge en plass i FNs sikkerhetsråd.

NEW YORK (Dagbladet): Mandag ruslet kronprins Haakon sammen med statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og utviklingsminister Nikolai Astrup fra hotellet til FN-hovedkvarteret på Manhattan.

Denne uka er FN-toppuka hvor statsledere, interesseorganisasjoner og diplomater fra hele verden er samlet i New York. For det norske firkløveret er en av de viktigste oppgavene å kjempe for at Norge får en plass i Sikkerhetsrådet fra 2021.

Gjør som UD sier

- Hvordan er det for kronprinsen endelig å få lov til å drive litt valgkamp?

- Haha. Norge har en kampanje gående for en plass i Sikkerhetsrådet, så det prøver jeg å støtte opp om. Det ligger inne som et element i disse dagene her. Det foregår også på mange andre fronter enn akkurat her, sier kronprins Haakon til Dagbladet.

- Hva kan en kronprins bidra med?

- Det blir opp til Utenriksdepartementet hva de har lyst til å bruke meg til. Men jeg synes det er fint å kunne være med hvis det er noe jeg kan bidra med. Jeg var også her for noen måneder siden i forbindelse med den offisielle lanseringen av kampanjen her i FN. Så det var også fint, sier kronprinsen der han står sammen med Sveriges kronprinsesse Victoria inne i FN-hovedkvarteret og venter på et høynivåmøte om bærekraftig forretningsvirksomhet i havområder.

I 2021 vil det være 20 år siden vi sist hadde en plass i det sentrale FN-organet. Nå konkurrerer Norge mot Irland og Canada om to ledige plasser.

- Fint for kronprinsen

- Vi har en plikt til å ta på oss oppgaver og ansvar også i vanskelige saker. Det er ikke bare glade dager når man sitter i Sikkerhetsrådet. Det er mange vanskelige saker, men tror man på de internasjonale organene og folkerettens betydning og sikkerhetsrådets betydning for fred, må man også være med på å ta belastningen ved å delta i beslutningsorganet, forklarer statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Hun mener kronprinsen er en viktig brikke i forsøket på å overbevise andre land til å stemme på Norge.

- Jeg synes det er flott. Jeg mener vår kongefamilie er har en stor status ute, og kronprinsen har et stort engasjement for de globale spørsmålene. Jeg er veldig glad for at han kan bidra med å styrke laget med andre typer kontakter. Og det er jo kanskje fint for kronprinsen, som ikke får lov å drive valgkamp på noe annet, kan få lov til å drive valgkamp for Norge, sier Solberg.

I FN: Sveriges kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon sammen i FNs hovedkvarter i New York under FN-toppuka. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I FN: Sveriges kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon sammen i FNs hovedkvarter i New York under FN-toppuka. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Penger til hav

Selv leder hun FNs havpanel beskrev hun mandag som «den store havdagen». Hun benytter også muligheten til å komme med en lekkasje fra statsbudsjettet for neste år:

- iIneste års budsjett har vi lagt inn 400 millioner mer i vår bistandspolitikk til plastopprenskingen og systemer for å forhindre at plast kommer ut i naturen, sier Solberg.

Pengene skal i hovedsak gå til bidra til bedre avfallshåndteringssystemer i utviklingsland.