FORNØYD: Helge Ytterøy L'orange og Grunde Almeland mener regjeringsplattformen er glimrende for likestilling og homofiles rettigheter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORNØYD: Helge Ytterøy L'orange og Grunde Almeland mener regjeringsplattformen er glimrende for likestilling og homofiles rettigheter. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Endelig får regjeringen homostøtte

Borgerlige homonettverk ber kritikerne holde munn og faktisk lese regjeringsplattformen. At Ropstad ikke vil gå i Pride, har de heller ingen problemer med.

- Kritikken mot regjeringen blir så absurd at jeg ikke klarer å ta den alvorlig. Det er åpenbart at opposisjonen ikke bryr seg med å lese regjeringsplattformen, sier Helge Ytterøy L'orange (H) til Dagbladet.

Han leder homonettverket i Høyre. Sammen med Grunde Almeland (V), fra Venstres homonettverk, ber han kritikerne og bekymrede seksuelle minoriteter lese erklæringen.

- Skeive kan bli usikre når de møtes med en vegg av uriktige påstander om hva denne regjeringen vil. Derfor ønsker vi å være tydelige på at regjeringsplattformen støtter skeives rettigheter. Den sier at en regnbuefamilie er like mye verdt som en A4-familie, sier Grunde Almeland.

- Og så har vi i tillegg fått en likestillingsminister som er ganske hyperaktiv på dette området. Kampen for homofiles rettigheter videreføres med denne regjeringen, sier Ytterøy L'orange.

- At likestilling ikke kunne være underlagt Ropstad - det provoserer dere ikke?

- Strukturen i regjeringen bryr ikke meg så veldig. Slike endringer gjøres av og til. Det er politikken som kommer ut av regjeringen som betyr noe, svarer L'orange.

NY LIKESTILLINGSMINISTER: Trine Skei Grande tar over jobben som likestillingsminister, selv om Ropstad tar over departementet som tidligere hadde det som ansvar. Selv med kontroversielle uttalelser om tvillingabort mener likevel Skei Grande at Ropstad kunne hatt jobben. Vis mer

Homofobi

Almeland viser til at Norge ligger på tredjeplass på Rainbow-rankingen i Europa, langt foran våre nordiske naboer. Samtidig viste undersøkelser i 2013 at én av seks nordmenn ville flyttet seg om de visste de satt ved siden av en homofil på bussen.

På Sørlandet var andelen én av tre.

- Plattformen gir et utmerket grunnlag for å gjøre noe med disse holdningene. Ikke ett sted vises det til «mann og kvinne» - det er betegnelsen «familie» som brukes. Det står svart på hvitt at regjeringen skal sikre LHBTIQ-personers rettigheter, bidra til åpenhet, aktivt motarbeide diskriminering, sier Almeland.

Hoderystende kritikk

Det har ikke manglet kritikere av regjeringens likestillingsprofil etter at likestillingsansvaret ble flyttet til Kulturdepartementet og familieminister Ropstad (KrF) sa han aldri ville gå i Pride-paraden.

Lengst gikk Anette Trettebergstuen (Ap) i et intervju med Dagbladet. Hun reagerer spesielt på at regjeringen gir KrF veto i alle spørsmål om bioteknologi og befruktning.

- Den nye regjeringen innskrenker kvinners rett til å selv bestemme over egen kropp. Likestillingen settes i revers, sa Trettebergstuen.

Beste. Plattform. Noensinne

Ytterøy L'orange og Almeland starte en familie.

- Man må bare riste på hodet av det hun sier. Ingenting settes i revers. På bioteknologi blir dagens lovverk liggende, på andre områder er regjeringen en liberaliserende kraft, sier L'orange.

- Erna Solberg må føle seg såret nå som dere to piskes ut til å forsvare regjeringen?

- Ingen har sendt oss. Vi har null legitimitet blant i våre egne nettverk dersom vi satt her og forfektet standpunkt flertallet ikke delte, sier Grunde Almeland.

- Så budskapet deres er: Alt er tipp-topp, likestillingen går framover og null grunn til bekymring?

- Norge har aldri hatt en regjeringsplattform som gir bedre grobunn for offensiv likestillingspolitikk. Er vi i mål? Selvsagt ikke. Venstre har blant annet pekt på at vi må få på plass en nasjonal koordineringsenhet i politiet for hatkriminalitetssaker. Fordi skeive som opplever vold og trusler fortjener å bli tatt på alvor og få den hjelpen de fortjener. Vi vil alltid mere, for framtidas skyld, men det er jevnt over stor enighet mellom partiene i disse sakene. Det blir useriøst av opposisjonen å skape en avgrunn mellom partiene i likestillingssaker og skeives rettigheter, svarer Almeland.

Til forsvar for Ropstad

De to politikerne sier de ikke har noen problemer med at Ropstad, landets familieminister, står over Pride-paraden til evig tid.

- Jeg synes selvsagt alle burde gå i Pride, men enhver er ved sin fulle rett til å stå over. Det er noe man må føle på selv, sier Almeland.

- Også familieministre?

- Ja. Men jeg er veldig glad for at KrF for første gang har varslet at de vil gå i Pride i år.

- Signaleffekten av at Ropstad ikke vil gå i Pride, den er altså ikke viktig for homonettverket i Høyre og Venstre?

- Det viktigste er politikken. Ropstad har vært veldig tydelig på at han vil være en familieminister for alle, og han var KrFU-lederen som fikk homofile inn i varmen i KrFU, svarer Helge Ytterøy L'orange.

- Er dere på linje med homofile flest nå, tror dere?

- Jeg tror de fleste er enig med oss i at politikken er viktigst, svarer L'orange.