«Endelig får ungkarene smake litt av livets goder»

TROMSØ (Dagbladet): - La de russiske jentene og norske ungkarene få kose seg i fred. Stopp hylekoret mot påståtte mannsgriser og russerhorer! krever dr. juris og førsteamanuensis Ande Somby ved Universitetet i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somby er også en sentral samisk kulturpersonlighet og populær joiker. Han er født og oppvokst i Tana.

Han mener det er dypt krenkende og urettferdig å henge ut jenter fra Russland og menn fra Norge som nå søker kontakt på ulike måter.

Livets goder

- En generasjon kvinner flyttet fra Finnmark til Sør-Norge. Tilbake satt mennene. De har stelt sine foreldre, som nå er døde. Endelig får ungkarene smake litt av livets goder. For meg er det et eksempel på at det finnes litt rettferdighet på jord, sier Ande Somby.

Sex-trafikken i Finnmark har fått fnysende omtale i alle medier, og så vel justisminister Odd Einar Dørum som rådgiver Rune Gerhardsen er engasjert for å bli kvitt elendigheten. Politi spaner på hus og hytter, norske kvinner aksjonerer og bygdelag er i opprør.

- Flott opplevelse

Ande Somby har et helt annet utgangspunkt. Han kjenner mange av mennene som omgås russiske jenter.

- Ingen av dem er i taleføre grupper som står fram og krever sin rett. Nå knuses de mellom sterke tenner tilhørende tungvekterne politi og politikere, sier Somby.

- Men kjøp og salg av kropp, er ikke det prinsipielt galt og kjønnskrenkende?

- Jeg er en liberal sjel og et skrøpelig menneske. Jeg kan ikke ta på meg dommerkappen og fordømme medmennesker som finner en flott opplevelse ved å kjøpe og selge kroppskontakt. Sfinxens gåte ble løst, prostitusjonens gåte er mer innfløkt, sier den kjente joikeren og juristen.

Tana-mannen mener at både russiske kvinner og norske ungkarer har gjensidig nytte av de nye forbindelsene mellom øst og vest.

- På et vis er det to pjuskete fugler som møtes. All fornuft tilsier at jentene har utferdstrang etter å ha levd 50 år bak jernteppet. Og mannfolkene har fått ny verdighet. Stort sett er det ungkarer, og noen syndere blant ektemenn og unge gutter, som oppsøker jentene. De møtes og produserer mening for hverandre, er ikke det bra? spør Ande Somby.

Han mener at moralistenes kampanje fører til at politistaten får et fastere grep om de samiske samfunn, og viser til at det var prostitusjonsmiljø i Finnmark lenge før krigen.

Antirussisk propaganda

- Mange av de menneskene vi i dag møter som såkalte horekunder, har gått for lut og kaldt vann. De er blitt forsømt både sosialt og emosjonelt, og var allerede før russertrafikken nokså oversett, vanskjøttet og stemplet, sier Somby. Han mener Norge de siste 50 år er blitt bombardert med antirussisk propaganda, og tror ikke virkningen av en slik massiv kampanje lar seg viske bort med et trylleslag.

- Det er tilstrekkelig at våre kolonister allerede har skaffet seg hånd om blant annet naturressursene. De bør ikke få overta forvaltningen av vår seksualmoral og dermed enda et viktig rom i vår livsverden, sier han.

Somby mener det bryter med urfolks livssyn å rope på mer politi, kontroll og kriminalisering.

- Vi bør heller ta ansvar for vår egen moral, foreslår Ande Somby.

DRISTIG: Endelig får ungkarene i Finnmark smake litt av livets goder, sier Ande Somby.